Erdogan kritikovao Bajdena zbog prodaje oružja Izraelu

© AP Photo / Turkish Presidency, PoolPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je svog američkog kolegu Džoa Bajdena zbog prodaje visokopreciznog oružja vrednog 735 miliona dolara Izraelu.
„Gospodine Bajdene, nažalost, pišete istoriju krvavim rukama. Prisilili ste nas da to kažemo“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, komentarišući izveštaje da je bajdenova administracija odobrila prodaju oružja Izraelu.
On je dodao da Turska nastavlja da prati situaciju kako bi zaštitila Palestinu.
Oni koji okreću leđa tragediji u Palestini „seju seme budućih katastrofa“, naglasio je Erdogan.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Erdogan: Mobilisaću ceo svet protiv Izraela
Erdogan je ponovo nazvao Izral terorističkom državom koja se „ne preza ni od ubijanja male dece“, a takođe je kritikovao neke evropske zemlje, među kojima i Austriju, zbog podrške Izraelu.
„Savet bezbednosti UN nije uspeo da zaustavi izgradnju novih (jevrejskih) naselja na palestinskim teritorijama, koje vodi teroristička, razbojnička država Izrael, koja ne poznaje pravo. Izrael ubija žene i decu, bombardovao je zgradu (u Gazi) gde se nalazila štampa. Zabrinuti ste za izraelsku decu koja se plaše zvukova eksplozija, a ne brinete za palestinsku decu koja ginu od izraelskih bombi“, dodao je turski lider.
„Bajden je prvo podržao laž o takozvanom genocidu nad Jermenima, a sada podržava ugnjetavanje u Pojasu Gaze“, istakao je turski lider.
Prema njegovim rečima, najbolji način za upravljanje Jerusalimom bio bi stvaranje komisije od predstavnika tri religije.
Ranije je saopšteno da je američka administracija Džoa Bajdena odobrila prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obelodanjena je samo nedelju dana pre početka sukoba Izraela i Palestinaca.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala