Blinken i Lavrov će razgovarati o „Severnom toku 2“

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Pratite nas
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken namerava da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o „Severnom toku 2“, izjavio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.
„Kao što znate, od prvog dana rada administracije jasno smo stavili do znanja da želimo stabilnije i predvidljivije odnose sa Rusijom. Odmah smo uspeli da produžimo važan Sporazum o strateškom naoružanju (START 3) na pet godina. Mi ne želimo eskalaciju, već predvidljivije i stabilnije odnose. Smatram da postoje oblasti u kojima možemo da razgovaramo sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom“, navodi se u izjavi zvaničnika Stejt departmenta.
Gradilište gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Blinken: Ne menjamo stav ─ SAD protiv izgradnje „Severnog toka 2“
On je naglasio da među temama razgovora može biti i „Severni tok 2“.
„Kao što znate deo ‘Severnog toka 2’ prolazi kroz teritoriju spoljne zone Danske. Mislim da će tema biti pokrenuta, ali naša pozicija je vrlo jasna“, izjavio je on.
„Mi smo, kao i Kongres, veoma jasno izneli svoje stavove o ‘Severnom toku 2’. To je ruski strateški projekat koji podriva evropsku bezbednost i evropsku energetsku bezbednost“, izjavio je predstavnik Stejt departmenta.
Ranije je predstavnik Stejt departmenta izjavio da će sastanak u Rejkjaviku, koji je planiran sledeće nedelje između Blinkena i Lavrova, predstavljati pokušaj da se bilateralni odnosi vrate u stabilniji i predvidljiviji kolosek.
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država će od 16. do 20. maja posetiti Dansku, Island i Grenland u okviru severnoevropske turneje. Blinken će na Islandu od 19. do 20. maja učestvovati na redovnom sastanku Arktičkog saveta.
Stejt department za sada nije precizirao datum predstojećeg sastanka.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala