Amerika odobrila prodaju oružja Izraelu vrednog 735 miliona dolara

Pratite nas
Američka administracija Džoa Bajdena odobrila je prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obelodanjena je samo nedelju dana pre početka sukoba Izraela i Palestinaca.
Američki Kongres obavešten je 5. maja o odluci da SAD odobre prodaju oružje Izraelu, objavio je „Vašington post“.
Pojedini kongresmeni zatražili su više odgovora o detaljima te prodaje i da se ona iskoristi kao vid pritiska na Izrael.
„Odobrenje prodaje „pametnih bombi“ Izraelu u trenutku kada su sukobi u toku i bez uslovljavanja Izraela da pristane na primirje, može da dovede samo do novih sukoba u budućnosti“, kazao je američkom listu jedan od kongresmena.
Američka administracija u obavezi je da obavesti Kongres o odlukama poput ove, a uobičajeno je da se one donose tek pošto se sa njima Kongres neformalno složi, navodi „Vašington post“.
Prema odluci američke administracije, SAD nameravaju da prodaju Izraelu sisteme koji takozvane „glupe“ bombe pretvara u „pametne“, precizno vođene projektile. Izrael je i ranije kupovao te sisteme od SAD.
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Amerika jedina blokira izjavu u Savetu bezbednosti UN
Iz Komiteta za spoljne poslove američkog Kongresa potvrdili su da su 5. maja dobili obaveštenje o nameri da se oružje, koje proizvodi „Boing“, proda Izraelu.
„Vašington post“ navodi da je to pojačalo podelu među Demokratama na Kapitol hilu u vezi sa podrškom Izraelu.
„Ne možemo samo da osuđujemo to što Hamas ispaljuje rakete i da ignorišemo izraelsku državnu politiku nasilja prema Palestincima“, rekao je kongresmen Mark Posan.
Međutim, druga struja navodi da „Izrael ima pravo da se brani“.
Zbog ove podele među Demokratama, u partiji predsednika Džoa Bajdena počeli su da se čuju i glasovi onih koji dovode u pitanje njegovu „posvećenost ljudskim pravima“ i koji zahtevaju veći pritisak prema Izraelu, preneli su pojedini američki mediji.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala