Završeno najveće ispitivanje genetskog porekla Srba

Pratite nas
Gost Sputnjika je predsednik Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”, Jovica Krtinić, koji je predstavio rezulatate velikog istraživanja o genetičkom poreklu Srba iz Stare Hercegovine.
Sputnjik intervju: Jovica Krtinić
DNK analize sa tog prostora izuzetno su važne za razumevanje etnogeneze Srba, jer potvrđuju gde su se tokom istorije kretali iz svojih matica.
Istraživanje otkriva poreklo Srba na velikom prostoru koji na zapadu seže do Dalmacije, Like, na severu do Korduna i Banije, preko Bosanske krajine, leve i desne obale Drine do duboko u teritoriju centralne Srbije.
Na prostoru nekadašnje Stare Hercegovine testirano je više od 800 ljudi, od onih koji su se zatekli na njivama, do pripadnika rodova starih 800 godina, koji su dali istorijski značajne ličnosti. 
Jovica Krtinić otkriva šta je glavni zaključak istraživanja i koje nove teorije koje stižu iz Hrvatske, ali i iz Albanije pobija.
Saznajte i kakvi su rezulati DNK pojedinih Hrvata i Bošnjaka koji su želeli da se testiraju.
Koliko je krsna slava važna u slaganju etnogenetičke slike Srba u regionu.
Krtinić otkriva i prve rezultate upravo završenih genetskih ispitivanja u Ruskoj Federaciji, koji su dokaz teorije da Ruse i Srbe povezuju zajednički geni.
Saznajte i zašto su se prezimena istih porodica vremenom menjala, gde i kako da istražite poreklo svog prezimena.
Autor je Senka Miloš
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala