Rusija u Savetu bezbednosti UN osudila upotrebu sile protiv civila u Izraelu i Palestini

© AP Photo / Heidi LevineIzraelska artiljerija puca na Pojas Gaze
Izraelska artiljerija puca na Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Rusija odlučno osuđuje upotrebu sile protiv civila u Izraelu i Palestini i poziva na hitno održavanje sastanka „četvorke“ međunarodnih posrednika (Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države) za rešavanje krize na Bliskom istoku, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.
„Brza degradacija situacije u zoni sukoba, koja je rezultirala oružanom konfrontacijom, i brojne ljudske žrtve izazivaju duboku zabrinutost u Moskvi“, rekao je Veršinjin na zasedanju Saveta bezbednosti UN
On je istakao da Moskva najoštrije osuđuje upotrebu sile i ispoljavanje nasilja nad civilima i u Izraelu i u Palestini.
„Neophodno je odmah prekinuti oružani sukob koji je već doveo do smrti i ranjena na desetine ljudi, uključujući žene i decu“, naglasio je on.  
On je dodao da Rusija smatra „da je važno da se hitno održi sastanak bliskoistočne ‘četvorke’ međunarodnih posrednika na nivou ministara… Za koordinisanje ‘četvorke’ sa ključnim regionalnim akterima, takođe predlažemo održavanje ministarskog sastanka u proširenom formatu uz učešće vodećih zemalja regiona“, dodao je Veršinjin.
Rakete lansirane iz Gaze lete prema Tel Avivu  - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Raketa od 500 evra protiv „Gvozdene kupole“: Glavno oružje u sukobu Izraela i Hamasa /video, foto/
Veršinjin je naveo i da se moraju stvoriti uslovi za ponovno pokretanje mirnog palestinsko-izraelskog dijaloga što je pre moguće „na osnovu poznatih odluka Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, principa dve države – Palestine i Izraela, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti“.
Prema njegovim rečima, da bi se to ostvarilo potrebno je da se odustane od svih jednostranih koraka, uključujući uništavanje palestinskih stambenih zgrada, iseljavanje arapskog stanovništva, provokacije i podsticanje na nasilje.
„Rusija čvrsto potvrđuje svoju posvećenost međunarodno-pravnom okviru za rešavanje situacije koja odgovara legitimnim težnjama palestinskog naroda prema sopstvenoj nezavisnoj državi sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu i legitimnim interesima Izraela da osigura svoju bezbednost“, zaključio je zamenik ministra.
Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče. Do danas, 16. maja, od početka eskalacije sukoba iz palestinske enklave na izraelsku teritoriju ispaljeno je 2,9 hiljada raketa, od kojih je 1.150 presretnuto. Prema poslednjim informacijama, u Izraelu je poginulo 10 osoba, oko 50 je teško povređeno. Izrael je kao odgovor na palestinske rakete izveo stotine napada na Pojas Gaze. Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima dostigao je 188, a među žrtvama je i 55 dece.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala