Moja Rusija: Muzej oldtajmera — simboli ostvarenih snova sovjetskih građana /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićOldtajmeri na Salonu antikviteta u Moskvi
Oldtajmeri na Salonu antikviteta u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Ako je neki Sovjet u svom stanu imao tepih, frižider, televizor, ako je u njegovoj vitrini bilo kristalnog posuđa, ako je žena imala bundu od prirodnog krzna i još ako je ta porodica imala automobil, tada su svi snovi bili ostvareni, kažu u najvećem Muzeju oldtajmera u Moskvi.
U muzeju „Motori Oktjabra“, koji pripada grupi moskovskih kolekcionara, čuva se više od 160 sovjetskih i stranih automobila. Svi oni su izloženi u hangarima moskovske fabrike „Kristal“ i svi su u voznom stanju.
Vrednost ovog voznog parka drži se u strogoj tajnosti. Zaposleni su se potpisivanjem ugovora zavetovali na ćutanje, mada priznaju da ni sami ne raspolažu takvim informacijama. Kažu da je to „komercijalna tajna“, pa čak i da znaju vrednost kolekcije, ne bi je otkrili.
Ekspozicija obuhvata automobile iz raznih zemalja, uglavnom iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.
Najstariji automobil u muzeju je američki „Bjuik“ iz 1908. godine. Jedinstven je ne samo zbog svoje vremešnosti, nego i očuvanosti.
Ipak, najzanimljiviji deo muzeja je tzv. „sovjetska sala“, gde su predstavljena vozila koja su korišćena na frontovima tokom Drugog svetskog rata, ali i čuvena limuzina GAZ-13, poznata pod nazivom „čajka“, u kojoj se vozila sovjetska partijska elita.
Sovjeti su „čajku“ proizvodili isključivo u crnoj boji, a samo dva ta automobila su napravljena u beloj — jedan je poklonjen prvoj ženi kosmonautu Valentini Tereškovoj, a drugi kubanskom lideru Fidelu Kastru.
Stan, automobil i dača, odnosno vikendica, bili su san svakog sovjetskog čoveka. Dok su stanove i dače dobijali od države, za automobil, koji se smatrao luksuzom, morali su da plate i još da po nekoliko godina čekaju u redu za isporuku.
Prvi sovjetski „narodni automobil“ bio je ZAZ -965A „zaporožec“, koji je zbog svog grbastog izgleda u narodu prozvan „gorbati“. Bio je veoma popularan među Sovjetima, s obzirom da je to bio najjeftiniji automobil na tržištu, a skoro svaki sovjetski čovek mogao je za pet godina da uštedi za njega.
Pravi dragulj ovog muzeja je i luksuzan automobil L-1 ili „Lenjingrad-1“, poznat još pod imenom „krasni putilovac“, proizveden 1933. godine u samo šest primeraka. Donedavno se verovalo da nijedan automobil ove marke nije preostao, ali ga je 2020. godine na nekoj evropskoj aukciji pronašao jedan ruski kolekcionar i otkupio ga.
U muzeju se mogu videti i sovjetski trkački automobili, vozila za invalide, luksuzni „rols-rojsevi“ i mnogi drugi automobili koji su obeležili razne epohe, s početka 20. do 21. veka.
Poseta Muzeju oldtajmera ne bi bila potpuna bez vožnje u jednom od ovih automobila — „pobedi“ iz 1957. godine...
U ovom muzeju se čuva i gramofonska ploča srpske pevačice Radmile Karaklajić, koja je bila velika zvezda u Sovjetskom Savezu.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala