Miloš Zeman: Češka na spisku ruskih neprijateljskih država – glupost

© AP Photo / Armando FrancaPrezident Čehii Miloš Zeman
Prezident Čehii Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Stavljanje Češke na spisak neprijateljskih država Rusije je glupost, jer je stvaranje neprijatelja od bivših prijatelja greška, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman u intervjuu za praški radio „F1“.
„Uvek je loše biti neprijatelj. Ali sa ruske strane ─ to je glupost. Jer je stvaranje neprijatelja od bivših prijatelja greška“, istakao je Zeman.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.
Vlada Rusije odobrila je u petak spisak neprijateljskih država. Na spisku se ističu dve države: Sjedinjene Američke Države i Češka. Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.
U subotu je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao Rusiju da preispita odluku o spisku neprijateljskih država kako bi se izbeglo dalje pogoršanje odnosa između Rusije i EU, koje su i bez toga u napetom stanju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala