Kraj unipolarnog sveta: Amerika gubi status svetskog hegemona?

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZastava Sjedinjenih Američkih Država
Zastava Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države više nisu u stanju da konkurišu Rusiji i Kini istovremeno, zbog čega može da se govori o formiranju tripolarnog sveta, smatra istoričar i predavač na Univerzitetu u Montrealu Samir Sol.
On je za list „Devoar“ izjavio da SAD pokušavaju da se suprotstave rastućem uticaju Kine koja se odavno pretvorila u pokretača svetske ekonomije i postala vodeći partner desetine zemalja.
Sol smatra da to stavlja prekookeanse susede u nepovoljan položaj, jer ne mogu da ponude ništa sem statusa kvo.
U isto vreme, Rusija, koju je „Zapad odbacio“, pronalazi sve više prednosti u jačanju saradnje i zbližavanju sa Kinom, ističe autor i dodaje da to Sjedinjenim Američkim Državama uliva strah od „formiranja velike Evroazije“ koja će staviti tačku na dominaciju Amerikanaca.
Kip slobode opremljen za preživljavanje pandemije virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2020
Ruski senator: Američka hegemonija odlazi u prošlost
Kako je rekao, nesposobnost Vašingtona da se istovremeno suprotstavi dvema silama omogućava da se govori o kraju unipolarnog sveta.
Zaključak Sola je da je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina Moskva i Peking „učiniti uslugu“ Americi i rešiti da se razdvoje.
Naprotiv, upravo će „trougao“ definisati red na svetskoj sceni i podređivati događaje na Bliskom istoku, u Evropi i drugim regionima svojoj logici, zaključuje istoričar.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala