Ispitivanja „Cirkona“ sa brodova završavaju se krajem leta

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Ispitivanja raketnog sistema sa hipersoničnom raketom „Cirkon“ sa brodova treba da budu završena do kraja leta, a prvi standardni nosači hipersoničnih raketa biće fregate Projekta 22350, saopštio je za Sputnjik izvor u brodogradilišnoj industriji.
„Ispitivanja raketnog sistema sa hipersoničnom raketom ‘Cirkon’ za brodove trebalo bi da budu završena do kraja leta. Ispitivanja će se izvoditi sa fregate ‘Admiral Gorškov’, planirano je nekoliko lansiranja na morske i kopnene ciljeve“, rekao je izvor.
Prema rečima izvora, prvi nosači hipersoničnih raketa biće fregate Projekta 22350 „Admiral Gorškov“ i „Admiral Kasatonov“.
Fregata Admiral Gorškov (levo) na paradi u Kronštatu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
„Cirkon“ - adut ruske flote u budućnosti
Do sada je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, „Admiral Gorškov“ je 2020. godine u okviru ispitivanja izveo tri lansiranja rakete „Cirkon“, dva na morske ciljeve, a jedno na kopneni cilj.  
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Pri tome brzina rakete dostiže oko devet maha. Maksimalni domet rakete je hiljadu kilometara. „Cirkon“ može podjednako efikasno da pogađa i ciljeve na kopnu i na vodi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala