Zajedničke vežbe ruskih i srpskih specijalaca u septembru

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe specijalnih snaga Rusije
Vojne vežbe specijalnih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Zajedničke antiterorističke vežbe elitnih specijalnih jedinica Srbije i Rusije - Rosvardije, Žandarmerije i SAJ - održaće se u septembru ove godine u Srbiji, rekao je za Sputnjik ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.
On je izrazio i nadu da će tom prilikom našu zemlju posetiti i komandant Ruske nacionalne garde – Rosgvardije Viktor Zolotov.
Tokom dvodnevne radne posete Moskvi, Vulin je imao niz važnih sastanaka sa visokim ruskim zvaničnicima iz oblasti bezbednosti, uključujući i sastanak sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom, sa kojima je razgovarao o nizu gorućih tema, kao što su borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv terorizma i pretnjama koje dolazi od povratnika sa sirijskog ratišta.
Vulin je istakao da upravo ovakvi sastanci govore o tome koliko i Rusija i Srbija pridaju značaj međusobnoj bezbednosnoj saradnji.
„Veoma intezivno razmenjujemo informacije, a Rusija je jedna od zemalja sa kojom preko Interpola razmenimo najviše različitih operativnih informacija. Razgovarali smo o nosiocima organizovanog kriminala koji vrše krivično delo na teritoriji naše dve  zemlje, a državljani su Ruske Federacije ili Republike Srbije. Razgovarali smo o borbi protiv terorizma, jer u modernom svetu nije pitanje da li će se desiti teroristički napad, već kada će se desiti“, naglasio je Vulin.
Ministar je naveo da dve zemlje, Rusiju i Srbiju, posebno zabrinjava veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i ukazao na veliku opasnost koja dolazi od povratka islamskih fundamentalista koji su se borili za Islamsku državu na prostor KiM, s obzirom da tamo, kako je rekao, država Srbija ne može da ih kontroliše, a niko drugi izgleda ni neće.
„Vodimo računa o tome da jedni druge informišemo i obavestimo o svemu pre nego što se nešto desi, onda kada saznamo“, dodao je Vulin, govoreći o razmeni operativnih informacija.
Vulin, koji je u okviru radne posete Rusiji obišao i bazu Rosgvardije, istakao je da Srbija ostvaruje dobru saradnju sa svim bezbednosnim službama Ruske Federacije.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin: Jako je važno da naše jedinice vežbaju, da se upoznaju.
Posebno je naglasio značaj zajedničkih obuka Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije sa Rosgvardijom, imajući u vidu da su ove jedinice stubovi bezbednosti dve zemlje.
„Jako je važno da naše jedinice vežbaju, da se upoznaju. Nije to samo protokolarno pokazivanje opreme i pokazivanje kako ovaj ili onaj radi kolut napred i kolut nazad. To su ljudi koji su život posvetili bezbednosti, koji puno mogu da nauče jedni od drugih. Mi možemo mnogo da naučimo od Ruske Federacije, ali i oni imaju šta da nauče od nas. Zahvalan sam što su domaćini odmah prihvatili tu inicijativu“, rekao je Vulin.
Ministar je dodao da je u Moskvi dogovoren i nastavak drugih različitih obuka, kao i pokretanje novih obuka, posebno iz oblasti sajber bezbednosti, gde je "Rusija jedna od najrazvijenijih zemlja na svetu, dok Srbija u toj sferi ne zna dovoljno".
„Zato to moramo brzo da promenimo. Sa ruskim prijateljima i saveznicima to ćemo raditi mnogo brže“, rekao je Vulin.
Vulin je rekao da je Srbija zainteresovana i za nabavku ruske opreme i tehnike za srpsku policiju, ali nije želeo da otkrije o čemu je konrektno reč.
„Zainteresovani smo za različite proizvode koje može da ponudi ruska odbrambena industrija kada je u pitanju civilni program. Dakle, ono što može da bude za policiju. Mi smo izabrali nekoliko stvari, ali ne mogu da vam kažem kojih“.
Na pitanje da li bi to mogli da budu novi helikopteri za našu policiju, ministar je rekao da je sektor za vanredne situacije veoma zainteresovan za vatrogasnu opremu koju proizvodi RF.
“Recimo, vatrogasni helikopter bi bio veliko pojačanje. „Kamov“ (konstruktorski biro za razvoj helikoptera, koji je od 2019. godine u sastavu holdinga „Helikopteri Rusije) je možda najbolji na svetu. Ali, ne samo to, postoje i neki sofisticirani sistemi koji bi mnogo pomogli našoj policiji da kontroliše prostor u kome se nalazi, ali da ne ulazim u veće detalje. Veoma smo zainteresovani i za neka softverska rešenja o kojima sam razgovarao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Ruske Federacije. Rusija je pokazala kako se čuva bezbednost, između ostalog, treba se setiti kako je bilo uređeno Svetsko prvenstvo u Moskvi. Taj koncept bezbednog grada je nešto što bih voleo da vidim i u Beogradu“, istakao je srpski ministar.
Vulin danas završava posetu Moskvi. Ovo je, inače, njegova prva zvanična poseta inostranstvu od stupanja na dužnost ministra unutrašnjih poslova, ako se izuzme poseta u regionu, Republici Srpskoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala