Evropski savet: Ruski spisak neprijateljskih zemalja – još jedan korak ka eskalaciji

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je ruski spisak neprijateljskih zemalja još jedan korak ka eskalaciji.
„Odluka vlade Rusije o 'državama koje preduzimaju neprijateljske akcije' je još jedan korak ka eskalaciji koji podriva diplomatske odnose“, napisao je Mišel na Tviteru.
​Takođe je izrazio solidarnost sa Češkom i istovremeno je pozvao Rusiju da „u potpunosti poštuje Bečku konvenciju“.
„Pokušaji da se podeli Evropska unija su uzaludni“, poručio je Mišel.
Podsetimo, Vlada Rusije utvrdila je spisak neprijateljskih zemalja, a na njemu su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. Prema dokumentu, diplomatska misija Češke može zapošljavati najviše 19 radnika iz Rusije, a Sjedinjene Američke Države – nijednog.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u intervjuu za Sputnjik rekao da ruski spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, „on će se revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.
Ranije je visoki evropski zvaničnik iz Brisela rekao novinarima da će, ukoliko Rusija uključi čak i jednu zemlju EU na spisak neprijateljskih zemalja, Evropska unija to shvatiti kao korak protiv cele EU. Takođe je dodao da taj spisak protivreči međunarodnom pravu, kao i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.
Kako se očekuje, o odnosima Rusije i EU razgovaraće se 24-25. maja na samitu EU u Briselu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala