Nakon „Sputnjika Ve“ odobren i „Sputnjik Lajt“: Venecuela se naoružava u borbi protiv korone

© Foto : Rossiйskiй fond prяmыh investiciй (RFPI) / Uđi u bazu fotografijaAmpula jednokomponentne vakcine protiv kovida "Sputnjik lajt"
Ampula jednokomponentne vakcine protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Venecuele odobrilo je upotrebu ruske jednokomponentne vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).
„Dozvola za upotrebu vakcine 'Sputnjik Lajt' usledila je nakon odobravanja dvokomponentne vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) koja se uspešno koristi u Venecueli za zaštitu zdravlja ljudi. 'Sputnjik Lajt' će pomoći da se ubrza proces vakcinacije i spreči širenje virusa korona“, prokomentarisao je šef RFPI Kiril Dmitrijev.
Vakcina „Sputnjik Lajt“ je prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), podseća Fond.
Efikasnost vakcine „Sputnjik Lajt“ iznosi 79,4 odsto 28 dana nakon imunizacije. Efikasnost je procenjena na osnovu podataka od Rusa koji su primili samo jednu dozu vakcine u okviru masovne vakcinacije stanovništva, i koji nisu dobili drugu dozu iz bilo kog razloga u periodu od 5. decembra 2020. godine do 15. aprila 2021. godine.
Efikasnost vakcine od oko 80 odsto premašuje efikasnost niza vakcina koje zahtevaju dve doze, ističe RFPI.
Venecuela je u januaru registrovala vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u okviru ubrzane procedure.
Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik lajt“, koju je napravio ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“, registrovana je u Rusiji.„Sputnjik lajt“ je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona i nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala