Moskva: Češka nesposobna za objektivnu istragu o skadištu oružja, prebacuje krivicu na Rusiju

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Prag nije u stanju da sprovede objektivnu istragu onoga što se dogodilo u skladištu oružja u mestu Vrbjetice, nego umesto toga pokušava da svu krivicu prebaci na „spoljnog neprijatelja“ – Rusiju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je dodala da je Rusija obratila pažnju na pisanje čeških medija o tajanstvenom nestanku značajne količine oružja iz skladišta posle eksplozija koje su se dogodile 2014. godine.
O tome je juče pisao češki dnevnik „Mlada fronta dnes“.
Prema podacima kompanije '"Imeks grup", nestalo je oko hiljadu ručnih protivtenkovskih bacača granata RPG-7, 800 automata, 500 mitraljeza, 100 pištolja i veća količina prateće opreme, uključujući bajonete. Sve to je moglo da padne u ruke trgovcima oružja na crnom tržištu, navodi se u saopštenju kompanije.
„Kompanija Imeks grup u čije su skladište, kako ih optužuje češka policija, ušli agenti ruskog GRU, ovih dana podnela je zahtev za pokretanje krivičnog postupka zbog krađe imovine. Rukovodstvo Imeks grupe je uvereno da tolika količina oružja nije mogla da bude u potpunosti uništena kao posledica pomenutih eksplozija“, navodi se u saopštenju ruskog MIP.
Zaharova je dodala da, sudeći prema informacijama češkog lista, svi odbijaju da daju komentar na tu temu.
„Stvara se utisak da češke vlasti ne samo da nisu u stanju da sprovedu objektivnu istragu nego ne mogu da utvrde logički sled bezobrazluka u sopstvenoj zemlji. U čitavoj toj priči očigledna je jedna stvar – u situaciji potpune zbrke, Prag nije uspeo da smisli ništa bolje nego da pokuša da svu krivicu prebaci na ozloglašenog ‘spoljnog neprijatelja’ oličenog u Rusiji“ , rekla je Zaharova.
Eksplozija na skladištu municije Vrbjetice, Češka  - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Rusija: Nećemo plaćati Češkoj odštetu, zahtev Praga apsurdan
Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.
Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Pored toga, u znak solidarnosti sa Pragom ruske diplomate su isterale i Slovačka, Litvanija, Letonija i Estonija.
U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naveli da su proterivanje diplomata i jednostrane sankcije postali za neke zemlje „neadekvatan instrument“. Prema rečima portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, te prljave političke igre razaraju tkivo međunarodnih odnosa.
U Kremlju su izjavili da Rusija neće tolerisati „to, što rade u Češkoj“ i susednim zemljama i da su neosnovane optužbe Češke protiv Rusiji nanele neverovatnu štetu u odnosima dve države. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je dodalo da optužbe protiv Rusije predstavljaju deo velike kampanje Zapada protiv Rusije.
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala