EU poziva Rusiju: Revidirajte odluku o neprijateljskim državama

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Pratite nas
Evropska unija smatra neosnovanim optužbe Rusije da su pojedine države neprijateljske prema njoj i poziva Moskvu da revidira odluku o stavljanju na taj spisak Češku i SAD, saopštio je kabinet šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.
„Pozivamo Rusiju da revidira tu odluku kako bi se izbeglo dalje pogoršanje odnosa koji su i tako već napeti“, navodi se u dokumentu.
Borelj je u saopštenju naglasio da je Evropska unija u potpunosti solidarna sa Češkom, kao i sa SAD i još jednom pozvao Rusiju da se „pridržava Bečke konvencije“.
Podsetimo, Vlada Rusije utvrdila je spisak neprijateljskih zemalja, a na njemu su se našle Sjedinjene Američke Države i Češka. Prema dokumentu, diplomatska misija Češke može zapošljavati najviše 19 radnika iz Rusije, a Sjedinjene Američke Države – nijednog.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u intervjuu za Sputnjik rekao da ruski spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, „on će se revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala