Svetska premijera novog filma Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“

© Sputnjiku ustupio Boris MalagurskiKadar iz filma Borisa Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“
Kadar iz filma Borisa Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Svetska premijera dokumentarnog filma u režiji srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog „Crna Gora: Podeljena zemlja“ održaće se u Beogradu, u petak, 21. maja u 20 časova u bioskopu Sinepleks u tržnom centru Ušće.
Premijeri će prisustvovati članovi filmskog tima – reditelj Boris Malagurski, voditelj Stefan Popović, scenarista Miloš Ninković, direktor fotografije Mladen Janković, montažer i animator Aleksandar Savić i kompozitor Andreja Pešić, a nakon premijerne projekcije održaće se diskusija o filmu sa rediteljem Malagurskim.
Nakon svetske premijere filma u Beogradu 21. maja, održaće se premijera u bioskopu Sinepleks Promenada u Novom Sadu 22. maja u 20 časova, u bioskopu Sinepleks Kragujevac Plaza 23. maja u 20 časova i u bioskopu Sinepleks Niš 28. maja, takođe u 20 časova. Reditelj Malagurski biće prisutan na svim premijerama i odgovaraće na pitanja gledalaca.
Malagurski rekao je za Sputnjik da je dugo čekao na premijeru novog filma.
„Ovaj film je trebalo da bude gotov još prošlog leta, ali zbog pandemije nismo mogli ni da ga snimamo pre jeseni. Ometana nam je produkcija, ceo filmski tim je uhapšen prvog dana snimanja u Podgorici, a mene su ispitivali u Centru za bezbednost skoro 5 sati. Sve i da su nas deportovali, našli bismo alternativni način da snimimo film, jer mi ne odustajemo. Srećom, uspeli smo da završimo produkciju, ali je bilo mnogo prepreka“, navodi Malagurski.
„Crna Gora: Podeljena zemlja“ je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih podela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva. U filmu se predstavlja poslednji intervju sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.
Malagurski za Sputnjik navodi da se nada da će se publici dopasti film i da će u javnosti, kako domaćoj tako i svetskoj, otvoriti debatu o temama koje film obrađuje.
„Crna Gora se u filmu navodi kao primer države čiji narod se deli da bi se nad njime vladalo. Takve stvari su se dešavale kroz istoriju, ali činjenica što danas možemo da vidimo taj proces kako se odvija pred našim očima podrazumeva da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da povratimo jedinstvo i osiguramo da se takve podele više nikada ne dese“, kaže Malagurski.
Malagurski nam je otkrio da su u toku dogovori oko projekcija filma i u drugim gradovima u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, gde je trebalo da bude održana svetska premijera 7. maja u Podgorici, ali je u dogovoru sa organizatorima projekcija odložena na idući mesec iz epidemioloških razloga. Sve informacije o premijerama biće na zvaničnom sajtu produkcijske kuće „Malagurski Sinema“, a nakon premijera u regionu, planira se turneja i u gradovima širom sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala