Slovenac se ne plaši pretnji – UEFA krenula u proces isključenja „odmetnika“

© AFP 2023 / JOHN THYSČeferin i Anjeli
Čeferin i Anjeli - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Evropska kuća fudbala (UEFA) otvorila je disciplinski postupak protiv Barselone, Real Madrida i Juventusa iz Torina, koji se nisu povukli iz projekta Superlige.
ESPN, najpoznatiji američki sportski medij, piše da bi španski i italijanski klubovi mogli biti suspendovani iz evropskih takmičenja na dve godine, odnosno dok ne počne „nova“ Liga šampiona od strane UEFA koja je najavljena od sezone 2023/2024.
Madridski sud se obratio Sudu pravde EU sa pitanjem da li su akcije UEFA-e u skladu sa antimonopolskim pravilima EU, a klubovi „odmetnici“ u saopštenju su naveli da Evropska kuća fudbala ne sme da ih kazni.
„Osnivači Superlige nastavljaju da pate i svakodnevno im se preti. Teraju nas da napustimo i ugasimo takmičenje, što je neprihvatljivo. Zakon je na strani Superlige i po njemu FIFA i UEFA ne smeju da kažnjavaju klubove“, navodi se, pored ostalog, u saopštenju.
Istragu o stvaranju Superlige pokrenuo je Fudbalski savez Engleske.
UEFA je takođe saopštila da će svaki od 9 klubova koji su učestvovali u stvaranju Superlige, ali su se povukli iz projekta, mora da donira 15 miliona evra kao „gest dobre volje“.
Pored „gesta dobre volje“, UEFA je još ranije izjavila da će Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid, klubovi koji su napustili Superligu, biti drastično sankcionisani ukoliko opet pokušaju da se ogluše o UEFA.
I najmanje kršenje odredbi novog sporazuma koštaće ih 50 miliona evra, a ukoliko se vrate ideji o Superligi moraće da iskeširaju barem 100 miliona.
Saga se nastavlja i videćemo ko će na kraju izaći kao pobednik.
Da li je u sukobu Superlige i UEFA pobedilo samo manje zlo u Miljanovom korneru analizirali su Gorčin Stojanović i Zoran Avramović:
Odmetnici i dalje prete: „Ne smete da nas kaznite!“
Slovenca su Rus i Britanci podigli iz pepela, a on sada – preti
Zvanično: Finale Lige šampiona u Portu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala