Ruski ambasador: Nećemo podržati Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH

© Foto : Youtube/FACE HD TV/PrintscreenIgor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH
Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje nemačkog diplomate Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika, pojašnjavajući da Ruska Federacija zagovara zatvaranje OHR-a.
Kalabuhov je istakao da su mnogi problemi u BiH nastali zbog uloge međunarodnog faktora, te da je OHR anahroni instrument međunarodne zajednice.
On je rekao da unutar Saveta za sprovođenje mira nema kompromisa i da je sam visoki predstavnik Valentin Incko rešio da ne koristi bonska ovlašćenja, prenosi RTRS.
Republika Srpska - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Srpska odlučna: Samo je jedan način da se izbegne kriza i zamrznuti konflikt u Bosni
Odgovarajući na pitanje o tome da Incko u 10 godina mandata visokog predstavnika nije doneo nijedan zakon u BiH, ruski ambasador je upitao „koja mu je onda svrha ako ništa ne radi“.
Kalabuhov je odbacio tvrdnje da srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zastupa secesionistički pristup, navodeći da on tu retoriku vidi kao poziv na unutrašnji dogovor.
„To ne vidim kao secesionistički pristup. Dodik kaže da se mora dogovarati i razgovarati o tome kako će izgledati BiH“, smatra Kalabuhov.
Ambasador Rusije smatra da je u BiH, nakon 25 godina od Dejtona, došlo vreme da predstavnici konstitutivnih naroda i građana formulišu svoju viziju zemlje i otpočnu dijalog kako dalje.
„Ne mogu reći koja je najbolja vizija BiH. Najbolja je ona koja okupi najviše građana. Naravno svako ima svoje razmišljanje kakva ova zemlja mora biti“, rekao je Kalabuhov.
On je citirao reči novinara Gojka Berića da BiH može opstati i živeti u miru samo kao antifašistička, antiklerikalna i sekularna zemlja, u kojoj će biti poštovana ljudska prava i neće biti mržnje, rasizma i ksenofobije, navodeći da Rusija ne želi da nameće svoju viziju BiH.
„Ruska Federacija kao garant mirovnog sporazuma prati kako se on realizuje i u slučaju disbalansa ima balansirajuću ulogu. Ako se međunarodna zajednica ponaša neizbalansirano mi tada moramo uspostaviti pravilan balans“, dodao je Kalabuhov.
On je istakao da Ruska Federacija jednako podržava predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH i da nikome na daje prednost jer želi dobre odnose sa svima.
Kada je reč o zakonu o negiranju genocida, Kalabuhov je rekao da o tom pitanju nema saglasnosti unutar PIK-a, napominjući da Rusija smatra da to mora biti unutrašnja stvar BiH.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“Milorad Dodik na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Dodik: Srpska sprema odgovor Incku, neće mu pomoći ni Borelj /video/
„Šta ako nema političke volje da se donese taj zakon, zar mora da bude? Parlamentarna skupština BiH ima mehanizme da vodi dijalog, iako nema kompromisa. Takva stvar o kojoj nema kompromisa može samo otežati stvari u BiH“, rekao je Kalabuhov.
On je dodao da takav zakon koji zabranjuje negiranje genocida nemaju mnoge države, navodeći SAD i Rusiju kao primer.
Kada je reč o NATO integracijama, Kalabuhov je ponovio da je to unutrašnja stvar svake zemlje, te da je nedavno pismo Ambasade Rusije u BiH u vezi sa ovim pitanjem, pokušaj da se predstavi i druga strana.
„To nije bila pretnja, već reagovanje na talas publikacija u medijima BiH koji pokazuju samo pozitivne strane NATO-a, a mi smo hteli da pokažemo i drugu stranu. Mislimo da evropske integracije BiH ne moraju značiti da zemlja ne može imati veze sa Rusijom, koja ima interese i želi da razvija odnose sa BiH i Federacijom BiH, a ne samo sa Republikom Srpskom“, dodao je Kalabuhov.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala