Rusija odgovorila na nove tvrdnje OZHO o slučaju Navaljni: Nedopustivo

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Izjava generalnog direktora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o tome da je zahtev Rusije za tehničku podršku u vezi sa slučajem Alekseja Navaljnog bio sastavljen nepravilno, nedopustiva je i ima antiruski podtekst, izjavio je stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Šuljgin.
Generalni direktor OZHO Fernando Arijas učestvovao je tokom ove nedelje na dve konferencije na kojima je govorio o „nepristrasnosti i profesionalizmu“ eksperata Tehničkog sekretarijata koji rade na takozvanom sirijskom hemijskom dosijeu, navodi Šuljgin.
Takođe je dao i svoje tumačenje događaja oko pružanja pomoći Velikoj Britaniji (u "slučaju Skripalj") i Nemačkoj (po pitanju navodnog trovanja Navaljnog), kao i u vezi sa neuspelim odlaskom stručnjaka organizacije u Rusiju radi pružanja tehničke pomoći.
„Za Rusiju su apsolutno neprihvatljive izjave Arijasa povodom zahteva Velike Britanije i Nemačke da Tehnički sekretarijat OZHO potvrdi da se u biomaterijalima Skripalja i Navaljnog nalaze tragovi hemijskih supstanci iz porodice 'Novičok'. Nedopustiva je izjava Arijasa da je zahtev Rusije za pružanje tehničke podrške u pojašnjavanju situacije sa navodnim 'trovanjem' Navaljnog, sastavljen nepravilno", izjavio je Šuljgin.
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2020
Rusija o sumnjivim postupcima u slučaju Navaljnog: Na delu još jedna nameštaljka?
Prema njegovim rečima, ovakav stav ima antiruski podtekst, zbog čega navodi na zaključak da akcije generalnog direktora OZHO imaju neprijateljski karakter prema Rusiji.
Šuljgin je podsetio da je generalni direktor OZHO nekoliko dana ranije pod, kako je rekao, izmišljenim izgovorom, odbio da učestvuje u majskoj sednici SB UN o sirijskom hemijskom dosijeu.
"Umesto toga generalni direktor je bio počasni gost u telefonskoj konferenciji, sazvanoj očigledno da bi se opravdale podmetačine i mahinacije prisutne u radu Tehničkog sekretarijata OZHO na sirijsku temu", konstatovao je diplomata, dodajući da takvo ponašanje uopšte ne priliči visokom zvaničniku međunarodne organizacije.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala