Premijer Jermenije zatražio vojnu pomoć od Putina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da je napisao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome mu se obratio za pomoć, između ostalog i vojnu, zbog situacije u oblasti Sjunik koja se graniči sa Azerbejdžanom.
Prema rečima Pašinjana, tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom održanog 13. maja on nije tražio pomoć, jer su „pristupi strana problemu bili u suštini identični“.
„Predsednik Rusije je rekao da on smatra da bi Oružane snage Azerbejdžana trebalo da se vrate van granica Jermenije, a postoji i važniji deo koji je juče konstatovan – postignut je dogovor da azerbejdžanske Oružane snage to danas ispune, odnosno da napuste teritorije granica Jermenije“, rekao je Pašinjan.
Prema njegovim rečima, u pojedinim mestima Oružane snage Azerbejdžana napustile su tu teritoriju.
„Razlog zbog koga juče nisam tražio pomoć od Putina je to što je konstatovano da bi vojska danas trebalo da se povuče. Ali pošto je tok pregovora pokazao da sporazum neće u potpunosti biti realizovan, bar ne danas, obratio sam se Putinu da Rusija pruži pomoć Jermeniji u ovoj situaciji, između ostalog i vojnu“, rekao je Pašinjan, pozivajući se na bilateralne sporazume.
U razgovoru sa jermenskim kolegom Putin je istakao da je u cilju rešavanja problema potrebno poštovati odredbe trilateralnih sporazuma i druga dokumenta, uključujući ona o prekidu vatre.
Pašinjan je takođe saopštio da Francuska razmatra mogućnost da se o situaciji u oblasti Sjunik razgovara u Savetu bezbednosti UN, a Pariz je u okviru mandata UN spreman da pruži Jermeniji vojnu pomoć.
Jermensko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom. Pašinjan je rekao da procese koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne bi trebalo smatrati demarkacijom.
Jermensko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak zbog kršenja teritorijalnog integriteta. Kako je saopšteno, azerbejdžanska strana je prešla državnu granicu. Zbog situacije u oblasti Sjunik Jermenija je uputila zvaničan apel Organizaciji dogovora za kolektivnu bezbednost, a rok za razmatranje je tri dana.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala