Misterija Ćilibarske sobe pred razrešenjem?

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaIzložba Misterija dvorskih enterijera. Tajne restauracije u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu
Izložba Misterija dvorskih enterijera. Tajne restauracije u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Poljski stručnjaci istraživaće mesto na kojem je potonuo nemački brod „Karlsrue“ iz vremena Drugog svetskog rata kojim su Nemci, kako se pretpostavlja, prevozili čuvenu „Ćilibarsku sobu“, ukradenu iz Rusije.
Ronioci će se spustiti na dno mora kod obala Gdanjska krajem maja. Na toj lokaciji će provesti deset dana, a cilj je da istraže unutrašnjost broda na kojem se čuvala Ćilibarska soba poslednje godine rata.
Plan je da se pronađe što više artefakata i da se sačini dokumentacija o njima.
Poljske vlasti će organizovati dodatnu ekspediciju za izvlačenje relikvija na površinu u slučaju da ronioci otkriju nešto što ima poseban istorijski značaj.
Brod je potopljen 13. aprila 1945. godine, podseća „Dejli mejl“.
Ćilibarska soba, koju su Nemci ukrali iz Carskog sela u septembru 1941. godine poslednji put je viđena u Kalinjingradu, tadašnjem Keninsbergu.
Ostaci broda „Karlsrue“ na dnu Baltičkog mora, nedaleko od gradića Uštka, na dubini od 88 metara, pronađeni su prošle godine posle više od 12 meseci potrage.
Sobu napravljenu od šest tona ćilibara i obloženu dragim kamenjem i zlatom dobio je na poklon ruski car Petar Veliki od pruskog vladara Vilhelma Prvog u zalog prusko-ruskog savezništva u ratu protiv Šveđana.
Njena izrada trajala je celih deset godina, a pre nego što su je Nemci ukrali, nalazila se u dvorcu Katarine prve, supruge Petra Velikog.
Kustosi koji su bili zaduženi za nju, pokušali su da sakriju Ćilibarsku sobu, ali su je Nemci otkrili i zaplenili. Potom su je u delovima prebacili u Keninsberg, gde su je ponovo izložili.
Međutim, posle oslobođenja Kalinjingrada i povlačenja Nemaca, Ćilibarskoj sobi se gubi svaki trag.
Zbog toga istoričari smatraju da je upravo brodom „Karlsrue“ pokušano tajno prebacivanje te dragocenosti u Nemačku.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala