Bugarski socijalisti: Plaćeni rusofobi pozivaju na demontažu spomenika Sovjetskoj armiji

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaSpomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji
Spomenik Sovjetskoj vojsci u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Bugarska socijalistička stranka obećala je da će se boriti za očuvanje spomenika Sovjetske armije koji se nalazi u centu Sofije, a odgovarajuća deklaracija je objavljena nakon što je deo bugarskih novinara pozvao da se spomenik demontira i postavi na drugo mesto.
Prema rečima socijalista, takvi predlozi dolaze od „plaćenih i neodgovornih rusofoba kojima nije prvi put da pokušavaju da oskrnave i sklone jedan od najpoznatijih simbola bugarsko-ruskog prijateljstva i saradnje“.
„Opsednuti divljom rusofobijom i nostalgijom za bugarskim fašizmom, ta lica su tokom specijalne pres-konferencije pozvala da se premesti spomenik Sovjetske armije. Nadali su se da će aktuelna antiruska kampanja koja je dobila svetske razmere, pomoći da realizuju svoj antibugarski cilj“, navodi se u deklaraciji koja je objavljena na sajtu sofijskog odeljenja Bugarske socijalističke stranke.
Tokom pres-konferencije, koja je održana 10. maja u Bugarskoj telegrafskoj agenciji, obratila se i građanska inicijativna grupa koju čine novinari i službenici. Jedan od učesnika građanske inicijative, Martin Zaimov izjavio je bi spomenik trebalo prebaciti u Muzej socijalističke umetnosti, a za demontažu bi bilo potrebno najviše 102 hiljade evra.
Prema rečima članice parlamentarne stranke Demokratska Bugarska Marte Georgijeve, vodeće političke snage trebalo bi da se izjasne povodom toga šta nameravaju da učine sa „tim simbolom nasilja i pretnji u samom centru Sofije“.
Novinar Goran Blagojev je predložio da se u Bugarskoj održi referendum da li je potrebno promeniti ime hrama-spomenika Svetog Aleksandra Nevskog koji je podignut u znak zahvalnosti Rusiji za oslobođenje Bugarske.
Ranije je novinar bugarskog lista „Trud“ Petjo Bliskov okarakterisao predloge inicijativne grupe kao „antirusko divljaštvo“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala