Bivši bugarski vicepremijer: Zoran Zaev pojma nema o istoriji

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Bivši potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov negodovao je zbog ponašanja makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je odlučio da zatraži podršku od Grka u sporu oko istorijskih pitanja sa Sofijom.
Karakačanov je, naime, na Fejsbuku ljutito prokomentarisao izjavu Zaeva „da je stav Bugarske navodno – smešan“, te je rekao da Zaev „pojma nema o istoriji“ i da je samo čuo ponešto o revolucionaru Goce Delčevu, ali da su sva njegova ostala saznanja maglovita.
„Ali čak i ako se ne razumeš u istoriju, ne možeš i dalje da se praviš lud i da govoriš da je stav Bugarske o istorijskim pitanjima nešto smešno, ili da nisi očekivao da Bugarska zbog toga odjednom može da blokira pregovore o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji“, rekao je Karakačanov.
Ranije je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za grčki list „Katimerini“ rekao da ne može da razume suštinu problema Bugarske, rekavši da je taj problem „komičan“. Istakao je da je u ovoj situaciji Skoplju neophodna podrška Atine.
„Nastavljamo pregovore sa Bugarima. Mi smo prijatelji sa svima, Bugarska je sama izmislila taj problem. Ja lično čak nisam ni u stanju da vam to objasnim, jer je to komičan problem, ne postoji. Trebalo bi da pronađemo rešenje, jer je to u interesima i Bugara i Makedonaca iz Severne Makedonije. To će svima biti od koristi“, rekao je makedonski političar.
Podsetimo, Bugarska prošle godine nije odobrila početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU i pozvala je Skoplje da počne da poštuje Sporazum o dobrosusedstvu koji je potpisan sa Sofijom 2017. godine i da ispuni uslove Bugarske u kojoj zemlja poziva Makedonce da prestanu sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promovišu ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Makedonski premijer Zoran Zaev bio je svojevremeno meta poznatih ruskih „prankera“ Vovana i Leksusa. Njihov razgovor sa prevodom na srpski možete poslušati na našem kanalu na Jutjubu:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala