Agresija i kultura: Budi ratoboran da bi bio uspešan

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2021
Pratite nas
Koliko je kultura doprinela da stanje agresije postane dominantno stanje naše civilizacije u kojoj se od pojedinca traži da bude agresivan i ratoboran da bi bio uspešan, da li je akutnost tog stanja bila glavni motiv za nastanak nove studije o odnosu agresije i kulture – pitamo atropolologa Bojana Jovanovića, autora istoimene knjige.
Šta o odlasku reditelja i scenariste Božidara Nikolića, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca kaže njegov prijatelj iz studentskih dana, dramski pisac Dušan Kovačević?
Kako se u vreme pandemije radila predstava „Čitač“, koliko je izazovno posle planetarno popularnog i nagrađivanog filma raditi pozorišnu priču o pošasti fašizma – za „Orbitu kulture“ objašnjava dobitnik „Nagrade Stefan Lazarević“, reditelj Boris Liješević. 
Da li će pesnička antologija „78 dana apokalipse 1999 – pesme prkosa“ prevedena na engleski jezik moći  - snagom najboljih stihova nastalih u to vreme na srpskom jeziku - da budućim čitaocima pruži snažno svedočanstvo o tragediji koja je zadesila jednu zemlju? Da li će pesme Bećkovića, Ršumovića, Vitezovića, dnevnički zapis Ljubomira Simovića, stihovi Aleka Vukadinovića i mladih srpskih poeta biti uverljiviji od istorijskih i političkih rasprava o tom vremenu – pitamo priređivača ove zbirke Milivoja Pavlovića i urednika Asocijacije „Srpska veza“ Aleksandra Vlajkovića.
Dobitnik najvažnije Festove nagrade „Beogradski pobednik“, umetnik duge i zavidne karijere  Rade Šerbedžija za Sputnjik otkriva zašto veruje da je u umetnosti važno sačuvati moralnost, zašto  na neki način i dalje oseća da je u sopstvenom životu i dalje putnik i koliko je optimistična njegova vizija budućnosti ovih prostora za stotinu godina.
Da li je dok je stvarao portret od plastičnih flaša  Jovana Memedovića mogao znati da će zahvaljujući svom performansu – opomeni osvojiti nagradu Salona arhitekture, u kategoriji eksperiment i istraživanje, pitamo Andreja Josifovskog poznatijeg kao Pijanista.
Naš gost je i muzičar Srđan Popov, poznatiji kao Serđo Laundž čiji je sastav „Kuku Abel“ nedavno objavio svoj drugi album.
Orbita kulture: Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Boris Liješević, Milivoje Pavlović, Aleksandar Vlajković, Bojan Jovanović, Andrej Josifovski, Srđan Popov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala