Tužilaštvo Ukrajine: Uhapsiti Medvedčuka i tražiti kauciju od 10,9 miliona dolara

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaLider pokreta Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk
Lider pokreta Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Tužilaštvo Ukrajine traži od suda da lideru opozicione partije „Opoziciona platforma – za Život“ Viktoru Medvedčuku odredi kaznu zatvora od 60 dana, uz mogućnost plaćanja kaucije u iznosu od 10,9 miliona dolara.
„Molimo da se primeni preventivna mera i Medvedčuku odredi kazna zatvora do sudskog procesa 10. jula 2021. godine i odredi kaucija u iznosu od 10,9 miliona dolara“, rekao je tužilac.
U slučaju da plati kauciju, Tužilaštvo traži da se Medvedčuk obaveže da preda pasoš istražiteljima i nosi elektronsku nanogicu, rekao je on.
Zgrada Vrhovne rade u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Lov na veštice u Ukrajini se nastavlja: Dva opoziciona lidera optužena za veleizdaju
Generalni tužilac Ukrajine Irina Venediktova objavila je 11. maja da su Medvedčuk i njegov partijski kolega Taras Kozak osumnjičeni za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu. Medvedčuk je sutradan sa svojim advokatima otišao u kancelariju generalnog tužioca Ukrajine.
Medvedčuk je optužen po tri tačke. Prva se odnosi na to da je on, navodno, od marta 2015. godine prosleđivao podatke Rusiji o nacionalnim resursima Krima, uključujući gasne rezerve čija je vrednost veća od 1,3 milijardi dolara. Druga tačka narušavanja zakona je zbog njegovog, navodnog, prosleđivanja podataka o tajnim jedinicama oružanih snaga Ukrajine. Treća tačka optužbe se odnosi, na navodni plan Medvedčuka i Kozaka da vrbuju Ukrajince, koji odlaze da rade ili se školuju u Rusiji, sa ciljem širenja „ruske propagande“ na teritoriji Ukrajine i uticaja na unutrašnju politiku države.
Prema ukrajinskom zakonu sledi im kazna do 15 godina zatvora.
Medvedčuk opovrgava sve optužbe i povezuje ih sa političkim gonjenjem.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala