Švedska želi da „zada glavobolju Rusiji“: Spremna na rat protiv Moskve

© AP Photo / Sameer NajafizadaŠvedska vojska
Švedska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Komandatni oružanih snaga Švedske smatraju da je švedska vojska spremna na rat protiv Rusije, piše list „Dagens Niheter“.
„Imamo dovoljno potencijala da zadamo vojne probleme čak i tako velikom protivniku poput Rusije“, uveren je glavni komandant vazduhoplovstva Švedske Karl Juhan Edstrem.
On je dodao da je Moskva počela češće da izvodi vežbe, pritom „ne samo veće, već i složenije“. Švedske snage će, sa svoje strane, tokom manevara izvoditi napade na mestima potencijalnog protivnika na kojima je ranjiviji, precizirao je on.
Prema mišljenju komandanta kopnenih snaga Švedske Karla Engelbrektsona, vojska bi trebalo da se priprema na akcije u strateški važnim oblastima, kao i da učestvuje u zajedničkim vežbama sa Finskom.
„Već sama činjenica da imamo snage na Gotlandu stvara mnogo problema potencijalnom protivniku“, smatra general.
Komandant ratne mornarice Eva Skug Haslum je uverena da Stokholm „ni pod kojim okolnostima“ ne može da se drži podalje od sukoba NATO-a i Rusije.
„Naš važan zadatak je da promislimo akcioni plan u tom slučaju i da se spremimo“, zaključila je ona.
Vojne vežbe ruskih artiljeraca - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Koje su prednosti Rusije u slučaju rata sa Alijansom: Švedski ugao
Formula perioda hladnog rata „van saveza u mirno doba, u cilju očuvanja neutralnosti tokom oružanog sukoba“ je stvar prošlosti, piše švedski list. Sada bi Švedska trebalo da učestvuje u borbenim dejstvima sama ili u sklopu saveza, na teritoriji zemlje ili van nje, navedeno je u članku.
U te svrhe, Stokholm planira da nastavi da povećava finansiranje vojske. Za Oružane snage će ove godine zemlja izdvojiti 7,9 milijardi dolara, a do 2025. godine ta suma će se povećati do 10,7 milijardi dolara.
U Rusiji je poslednjih godina primećen znatni porast vojne aktivnosti zemalja NATO-a duž zapadne i južne granice. Države NATO-a redovno izvode vežbe velikih razmera i simuliraju borbe protiv ruske vojske.
S tim u vezi, ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio ranije da aktivnosti NATO-a nose „otvoreni antiruski karakter“. Prema njegovim rečima, ruski vojni resor preduzima sve mere koje su neophodne za zaštitu zemlje od pretnji koje dolaze od Severnoatlantske alijanse.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala