Saradnja srpskog i crnogorskog ministarstva na kapitalnim projektima

© Sputnik / Lola Đorđević Obraćanje ministra Branka Ružića nakon sastanaka sa crnogorskom ministarkom Vesnom Bratić
 Obraćanje ministra Branka Ružića nakon sastanaka sa crnogorskom ministarkom Vesnom Bratić - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić dogovorili su se da se napravi sveobuhvatan predlog sporazuma o saradnji dva ministarstva.
Govoreći o zajedničkim projektima, ministar je naglasio da će se nastaviti saradnja na projektima kao što su „Erazmus plus“ i „Horizont Evropa“, ali i „na kapitalnom projektu“ za sedam zemalja Jugoistočne Evrope, u kome Crna Gora zauzima veoma važno mesto.
On je ocenio da je taj projekat naučno tehnološki iskorak za ceo region.
„To je projekat koji se tiče objekta za tumorsku terapiju i biomedicinska istraživanja. Projekat vredan skoro 250 miliona evra. Ta tema je od velikog značaja ne samo za ovih sedam zemalja, nego i za naše polje bilateralne saradnje“, kazao je Ružić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObraćanje ministra Branka Ružića nakon sastanaka sa crnogorskom ministarkom Vesnom Bratić
Obraćanje ministra Branka Ružića nakon sastanaka sa crnogorskom ministarkom Vesnom Bratić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Obraćanje ministra Branka Ružića nakon sastanaka sa crnogorskom ministarkom Vesnom Bratić
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas u Beogradu sa ministarkom prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, Vesnom Bratić, i tom prilikom istakao da su Srbija i Crna Gora bratske države.
„Ovo je period velike obnove državnih veza dve prijateljske i bratske zemlje. To je velika pobeda svih onih koje vodi ljubav i sloga, a poraz onih koji su mislili da silom mogu da odvoje naše narode i prekinu odnose naše dve zemlje“, rekao je Popović.
Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je istakao da je Vlada Srbije spremna da podrži sve zajedničke inicijative sa Vladom Crne Gore i da je prirodno da dve zemlje sarađuju najbliže u regionu.
Popović je izrazio zahvalnost ministarki Bratić, koja boravi u poseti Srbiji, na naporima koje ulaže u to da se u lektire u Crnoj Gori ponovo uvrste srpski pesnici i pisci koji su prethodnih godina uklonjeni iz nastavnog programa.
„Hvala Vam za sve što činite da se srpski narod i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori osećaju zaštićeno i poštovano. To je politika koja doprinosi razvoju prosperitetnih odnosa između naše dve zemlje“, rekao je Popović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDr Vesna Bratić, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore.
Dr Vesna Bratić, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore.  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dr Vesna Bratić, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore.
Ministarka Bratić, kako je saopšteno iz kabineta ministra Popovića, istakla je da između Srbije i Crne Gore vlada bratska i sestrinska ljubav.
Ona je navela da Crna Gora baštini tradiciju nasleđenu od svojih predaka, a da je u toj tradiciji uvek postojala ljubav prema Srbiji.
Ministarka Bratić je istakla da je Vlada Crne Gore spremna za razvoj najboljih bilateralnih odnosa sa Srbijom i tom prilikom pozvala ministra Popovića da poseti Crnu Goru.
Popović i Bratić razgovarali su o mogućnosti formiranja zajedničkog fonda za podsticanje inovacija za mlade inovatore i preduzetnike iz Srbije i Crne Gore, kao i o mogućnosti da se stručnjaci iz Crne Gore u većoj meri uključe u razvoj projekata u oblasti inovacija i visokih tehnologija koji se realizuju u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala