Ruski kosmički nuklearni tegljač moći će da se koristi u vojne svrhe

CC0 / Pixabay/PIRO4D / Planeta Zemlja i Sunce
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Ruski nuklearni svemirski tegljač „Zevs“ sa pogonskim sistemom snage više megavata moći će da se upotrebi u sistemu protivvazdušne odbrane zemlje za praćenje letelica i nišanjenje, sledi iz materijala Istraživačkog centra „Keldiš“ (deo „Roskosmosa“).
Kako navodi Istraživački centar, nuklearni tegljač moći će da osvetli vazdušne ciljeve iz orbite, a informacije o otkrivenim objektima predavaće sistemima PVO.
U zavisnosti od snage radarske opreme (50 ili 200 kilovata), tegljač će moći da pokriva područje u radijusu od 2.200 kilometara, odnosno 4.300 kilometara, respektivno. U drugom slučaju, čitav vazdušni prostor Rusije i deo prostora susednih država biće uključeni u njenu zonu delovanja.
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2020
Rusija pravi nuklearni tegljač za letove u daleki svemir
U dokumentima peterburškog preduzeća KB „Arsenal“ (deo korporacije za stvaranje nuklearnog tegljača, takođe deo „Roskosmosa“) 2018. godine je saopšteno da je završen istraživački rad na utvrđivanju izgleda svemirske letelice zasnovane na transportno-energetskom modulu. U sertifikatu o prihvatanju zabeleženo je da svemirske letelice zasnovane na transportno-energetskom modulu mogu da se upotrebljavaju za daljinsko sondiranje Zemlje i radarski udar, kao i za usmereni prenos energije laserskim zračenjem, obezbeđivanje veze, emitovanje i prenošenje i interorbitalni prevoz tereta.
Stvaranje elemenata nuklearnog tegljača na osnovu transportno-energetskog modula sa nuklearnim pogonom megavatske jačine vrši se u Rusiji od 2010. godine.
U januaru 2020. godine na izlaganju prvog zamenika generalnog direktora „Roskosmosa“ Jurija Urličiča govorilo se o planovima za lansiranje nuklearnog svemirskog tegljača u orbitu za letačka ispitivanja 2030. godine. Posle toga, planirana je njegova serijska proizvodnja i komercijalna upotreba. Prema ugovoru, izrada idejnog projekta tegljača biće završena do jula 2024. godine i koštaće 4,2 milijarde rubalja (46,7 miliona evra).
Takođe je navedeno da će nuklearni tegljač biti predviđen za letove do Meseca i planeta Sunčevog sistema. Dobio je naziv „Zevs“, a sami naučno-istraživački i razvojni radovi zovu se „Nuklon“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala