Ruski komandant: NATO brodovi prvi put od 1940-ih redovni u pohodima na Arktik

CC0 / National Museum of the U.S. Navy / Flickr / Podmornica američke mornarice "Hartford" na vojnoj vežbi ICEX 2018. na Arktiku
Podmornica američke mornarice Hartford na vojnoj vežbi ICEX 2018. na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Intenzitet aktivnosti operativne i borbene obuke NATO-a u blizini ruskih granica na Arktiku povećao se poslednjih godina, izjavio je komandant Severne flote, admiral Aleksandar Moisejev. Kako kaže, prvi put od Drugog svetskog rata NATO brodovi redovno odlaze u pohode na Arktik.
„Pomorske snage NATO-a započele su praksu izvođenja redovnih pojedinačnih i grupnih pohoda borbenih brodova. Konstatovao bih da toga nije bilo praktično od vremena Drugog svetskog rata. Primećeno je da se povećava trajanje prisustva podmornica i brodova američke Ratne mornarice u Barencovom i Norveškom moru“, rekao je Moisejev na brifingu za ruske i strane novinare na nuklearnoj raketnoj krstaricom „Petar Veliki“.
Prema rečima komandanta, znatno je povećan intenzitet letova aviona strateške bombarderske avijacije američkog vazduhoplovstva na Arktiku. On smatra da su te akcije provokativne prirode i da negativno utiču na sistem regionalne bezbednosti u celini.

Vojna bezbednost Rusije na Arktiku zagarantovana

Međutim, pripadnici vojske i oružje, raspoređeno na Arktiku, osiguravaju vojnu bezbednost Rusije, smatra admiral.
„Na Arktiku je trenutno razmeštena vojna grupa koja može adekvatno da odgovori na postojeće i buduće pretnje. Severna flota je u stanju da osigura zaštitu nacionalnih interesa i vojnu bezbednost Ruske Federacije u arktičkom regionu“, izjavio je komandant.
Oklopno vozilo na vojnim vežbama Severne flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Moskva: Ne dozvoliti da Arktik sklizne u konfrontaciju
Kako je rekao, lični sastav Severne flote uz održavanje visokog nivoa borbene gotovosti redovno rešava zadatke pružanja pomoći i spasavanja na moru, uključući i na rutu Severnog morskog puta, kao i osiguranja bezbednosti plovidbe i ekološke bezbednosti na Arktiku.
„Aktivnost Severne flote je prvenstveno usmerena na održavanje stabilnosti u evroatlantskom regionu, sprovodi se u strogom skladu sa normama međunarodnog prava i nije usmerena protiv drugih zemalja“, istakao je Moisejev.
Istovremeno, dodao je da Severna flota efikasno osigurava vojnu i ekonomsku bezbednost Rusije, pritom ne samo u arktiččkom regionu, već i u drugim delovima Svetskog okeana u utvrđenim granicama odgovornosti.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala