Ruski centar „Gamaleja“: Rok upotrebe vakcine „Sputnjik Ve“ ─ osam meseci

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Ministarstvo zdravlja Rusije
Laboratorija Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Ministarstvo zdravlja Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Rok upotrebe vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) povećan je na osam meseci, planirano je da se poveća na godinu dana, ali treba da prođe vreme za proučavanje preparata, izjavio je direktor Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije Aleksandar Gincburg za Sputnjik.
„Rok upotrebe je povećan, jer je proteklo vreme. Biće povećan na tačno godinu dana, a za sada je osam meseci iz jednostavnog razloga što nismo imali period praćenja duži od osam meseci“, objasnio je Gincburg.
Ranije je saopšteno da je rok upotrebe vakcine šest meseci.

Provera na indijski soj

Gincburg je dodao da je Centar dobio je uzorak indijskog soja virusa korona i planira da ispita efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ protiv ove varijante virusa,
„Jutros sam obavešten da smo dobili uzorak indijskog soja virusa korona. Sledeće nedelje počećemo da proveravamo (efikasnost ‘Sputnjika V’ na ovaj soj) sa serumom naših vakcinisanih. Do kraja sledeće nedelje trebalo bi da daju odgovor“, rekao je Gincburg.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Vakcina je registrovana u 64 zemlje sa ukupnom populacijom od 3,2 milijarde ljudi. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala