Ruski admiral: Norveška – glavno uporište Amerike na Arktiku

© Flickr / U.S. Department of Defense Current PhotosAmerički tenk M1A1 Abrams u Norveškoj
Američki tenk M1A1 Abrams u Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države vide Norvešku kao glavno uporište na Arktiku i raspoređuju tamo sredstva za izviđanje i osmatranje, izjavio je komandant Severne flote Rusije Aleksandar Moisejev.
„U poslednje vreme kao glavno uporište na Arktiku SAD razmatraju Norvešku – teritoriju koja se koristi kao prva linija Oružanih snaga, za raspoređivanje sredstava za izviđanje i osmatranje, kao i razvoja infrastrukture dvojne namene“, rekao je admiral na brifingu za ruske i strane novinare na raketnoj krstarici na nuklearni pogon „Petar Veliki“.
Moisejev je u svetlu uplovljavanja američke nuklearne podmornice u Norvešku zaključio da Oslo doprinosi rastu napetosti na Arktiku.
„Uprkos istorijski uspostavljenim i dugoročno dobrosusedskim odnosima sa Rusijom i sposobnosti za konstruktivan dijalog o problematičnim regionalnim problemima, norveško rukovodstvo pod pritiskom faktički doprinosi širenju vojnog prisustva Združenih oružanih snaga NATO-a i rastu konfliktnog potencijala na Arktiku“, izjavio je komandant Severne flote.
Podsetimo, američka nuklearna podmornica je 10. maja  uplovila u luku severnog norveškog naselja Tenznes 50 kilometara od grada Tromse.
S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije da uplovljavanje američke podmornice u norvešku luku u blizini granica Rusije izaziva zabrinutost, kao i da je orijentacija Osla usmerena na militarizaciju Arktika za žaljenje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala