Rusija: Severni morski put prolazi našim vodama – plovidba po našim pravilima

© Sputnik / Sergeй Eщenko / Uđi u bazu fotografija"Юriй Ivanov"
Юriй Ivanov - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Rusija insistira na posebnom načinu korišćenja Severnog morskog puta s obzirom da on prolazi kroz rusku teritoriju, izjavio je komandant Severne flote, admiral Aleksandar Moisejev.
„Trenutno se veoma intenzivno razgovara o pitanjima slobode plovidbe Severnim morskim putem i internacionalizaciji upravljanja njime“, rekao je on na brifingu za ruske i strane novinare na raketnoj krstarici na nuklearni pogon „Petar Veliki“.
S tim u vezi, Moisejev je istakao da Rusija odbacuje ideju slobodne plovidbe Severnim morskim putem i insistira na korišćenju puta u njenim interesima.
„Suština stava Rusije je u činjenici da Severni morski put gotovo svuda prolazi u ruskim teritorijalnim vodama ili u ekonomskoj zoni zemlje, nalazi se u teškim ledenim uslovima, što zahteva organizaciju bezbedne plovidbe. Zbog toga Rusija insistira na posebnom načinu korišćenja te veze“, objasnio je admiral.
Rukovodstvo Ruske Federacije je više puta iznosilo stav zemlje po tom pitanju, uključujući i rukovodstvo Ministarstva odbrane, dodao je.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala