Rusija o mogućem povlačenju Kfora: O tome ne odlučuje samo jedna država

© Sputnik / Dejan SimićVozilo Kfora u blizini mosta na Ibru
Vozilo Kfora u blizini mosta na Ibru - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora sa Kosova, to je kolektivna odluka, poručila je portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
"Postoje određene strukture koje daju punomoćja i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju. U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima", prokomentarisala je Zaharova, mogućnost odlaska Kfora sa Kosova koju je ranije danas pomenuo predsednik Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Vučić otkrio: Jedna od velikih sila će uskoro tražiti povlačenje Unmika i Kfora sa KiM
Tokom konferencije ona se osvrnula i na nedavnu posetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Priština i njegovu izjavu da Hrvatska namerava da otvori vojnu bazu na Kosmetu.
„Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor“, saopštila je Zaharova.
Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu "obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to".
Ona je najoštrije osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.
"To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope", zaključila je portparolka ruskog MIP-a.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala