Putin nakon tragedije u školi u Kazanju: Povećati zahteve za vlasnike oružja

© REUTERS / PRESS OFFICE OF TATARSTAN PRESIDŠkola u Kazanju u kojoj je 19-godišnji mladić pucao na učenike i nastavnike
Škola u Kazanju u kojoj je 19-godišnji mladić pucao na učenike i nastavnike - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je situaciju u Kazanju, gde su tokom pucnjave u školi ubijena deca, strašnom nesrećom i varvarskim zločinom. Predsednik je istakao da je potrebno povećati zahteve za lica koja poseduju civilno oružje.
„Započećemo sa tragedijom koja se nedavno dogodila u Kazanju. Kao što znate, pre dva dana dogodila se strašna nesreća. Deca i nastavnici 175. škole bili su žrtve varvarskog zločina“, rekao je šef države otvarajući sastanak sa članovima vlade.
Putin je dodao da je sve dane nakon pucnjave u kontaktu sa predsednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom.
Otvarajući sastanak, Putin je rekao da su odmah posle tragedije izdata naređenja Vladi Rusije, ministrima zdravlja, obrazovanja i ministru za vanredne situacije, kao i bezbednosnim organima.  
Ruski lider istakao je da će žrtve pucnjave u školi u Kazanju dobiti svu potrebnu podršku i pomoć.
„Sada je najvažniji zadatak borba za spasavanje života žrtava. Znam da među njima ima dece sa vrlo teškim povredama. I želim da svim ranjenima poželim oporavak. Pošaljite reči podrške njihovim porodicama. Da naglasim: naravno, iskoristićemo sve mogućnosti našeg zdravstva, uključujući vodeće savezne klinike“, rekao je Putin.
Sahrana poginulih u pucnjavi u školi u Kazanju - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
U Tatarstanu sahranjene žrtve pucnjave u školi /foto/
Tokom sednice ruski predsednik naložio je načelniku Nacionalne garde Viktoru Zolotovu da odmah podnese pisane predloge za pooštravanje uslova za dobijanje civilnog oružja. Ove inicijative biće osnova za uputstva vladi za izradu pitanja na resornom i međuresornom nivou.
Zolotov je na sednici vlade izneo niz takvih predloga. Između ostalog predložio je da se starosna granica za izdavanje dozvole za oružje vrati na 21 godinu, kao i da se uvede obavezan psihološki test za dobijanje dozvole.
Putin je saopštio da će Istražni komitet sprovesti detaljnu istragu o tragediji u školi i razjasniti sve okolnosti napada.
„Istovremeno, smatram da je za sprečavanje takvih zločina neophodno ozbiljno povećati zahteve za lica koja poseduju civilno oružje i pojačati kontrolu nad njegovim prometom“, naglasio je Putin.
On je dodao da odluke u tom smislu moraju biti opravdane i oštre.
„Ista stroga lična odgovornost treba da bude za sva lica koje izdaju dozvole za oružje i obezbeđuju potrebna dokumenta“.
U pucnjavi koja se u utorak dogodila u školi u Kazanju poginulo je sedam učenika i dva nastavnika, a 23 osobe su povređene. Predsednik Tatarstana Rustam Minihanov izjavio je da je napadač 19-godišnji mladić koji je imao dozvolu za oružje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala