Moskva zabrinuta: Oslo krenuo putem militarizacije Arktika

© Foto : U.S. Department of Defence/Public DomainAmerička podmornica
Američka podmornica  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Uplovljavanje američke podmornice u norvešku luku u blizini granica Rusije izaziva zabrinutost, orijentacija Osla usmerena na militarizaciju Arktika je za žaljenje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Uplovljavanje američke nuklearne podmornice u luku severno-norveškog naselja Tenznes 50 kilometara od grada Tromse 10. maja ove godine izaziva zabrinutost. Civilna luka koja je specijalno modernizovana za takve posete sredstvima Vašingtona u neposrednoj blizini rusko-norveške granice tako postaje još jedno utvrđenje NATO-a na norveškoj teritoriji“, istakla je portparolka.
Prema njenim rečima, tvrdnje norveškog vojnog rukovodstva da nuklearne podmornice nisu naoružane nuklearnim oružjem  „ne ulivaju poverenje jer, kako priznaju sami Norvežani, nema pouzdanih informacija o tome, a nisu predviđeni mehanizmi kontrolisanja akcija Amerikanaca“.
„Izaziva nedoumice što norveške vlasti ovakvim posetama podmornica koje mogu biti naoružane nuklearnim bojevim glavama pripisuju nekakvu, kako oni kažu, stabilizujuću ulogu. Posebno je za žaljenje što su u Oslu krenuli putem jačanja militarizacije Arktika, eskalacije napetosti u tom tradicionalno mirnom regionu, trudeći se da ugode starijim NATO partnerima“, zaključila je Zaharova.
Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da povećavanje vojne infrastrukture u Norveškoj podriva regionalnu bezbednost i šteti odnosima sa Rusijom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala