Moskva: Odluka Saveta Evrope o Krimu – put ka eskalaciji odnosa sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava na Krimu
Ruska zastava na Krimu  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Odluka Komiteta ministara Saveta Evrope o Krimu je još jedan korak na putu ka eskalaciji odnosa sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Komitet ministara Saveta Evrope odobrio je 11. maja ukrajinski nacrt odluka o Krimu zloupotrebivši svoju većinu, smatra Zaharova. Ustavni organ Saveta Evrope saopštio je da se pogoršala situacija sa poštovanjem ljudskih prava na poluostrvu nakon ujedinjenja sa Rusijom – uprkos stvarnom stanju stvari, konstatuje ona.
Zaharova ističe da „apsolutno ne vidi smisao u tom skupu lažnih tvrdnji i apsurdnih optužbi na račun Moskve“.
„Svi ti šabloni o navodnoj okupaciji, o navodnoj diskriminaciji krimskih Tatara i Ukrajinaca – sve je to dobro poznato, naši partneri to redovno tumače, ali pritom to nema ni najmanje veze sa stvarnim stanjem stvari na ruskom Krimu“, istakla je ona.
Takođe je dodala da je Moskva razočarana predsedavanjem Nemačke u Komitetu ministara Saveta Evrope od novembra 2020. godine.
„Tokom šest meseci Berlin se nije ponašao kao lider evropske organizacije, nego kao predvodnik antiruskih snaga, stavio je interese bloka iznad glavnog cilja Saveta Evrope, a to je jačanje jedinstva između članica“, dodala je ona.
Kako je zaključila, tužno je što Nemačka završava svoje predsedavanje u tom, generalno, zabrinjavajućem tonu.
U novembru 2020. godine ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas predstavio je program predsedavanja u Komitetu ministara Saveta Evrope. Tada je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da je program prezentovan na grub, nediplomatski način, a ponegde i rusofobski.
Podsetimo, Krim se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma koji je održan 16. marta 2014. godine. Za pripajanje Rusiji glasalo je 96,77 odsto birača u republici i 95,6 odsto u Sevastopolju.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala