Kijev traži hitan sastanak "normandijske četvorke"

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak poslao je pismo savetnicima lidera "normandijske četvorke" sa predlogom da se hitno održi sastanak šefova diplomatija, saopštila je pres-služba predsednika.
"Juče sam poslao pismo svim svojim kolegama iz normandijskog formata sa predlogom da hitno sazovemo video-konferenciju ili sastanak, što bi bilo još bolje, u kojem bi učestvovali savetnici i ministri inostranih poslova četiri države", rekao je Jermak.
On je naglasio da je u kontakt grupi za Donbas i na pregovorima savetnika lidera "normandijskog formata" primetna stagnacija.
"Aktiviranje rada normandijskog formata, što su inicirale Nemačka i francuska, pomoglo bi uključivanje eksperata za politička, vojna i pravna pitanja. Ti savetnici bi mogli da razrade različita pitanja koja su danas deo predloženog Ključnog klastera za primenu Minskih sporazuma", navodi se u saopštenju.
Jermak smatra da će održavanje sastanka u "normandijskom formatu" pozitivno uticati na rešavanje situacije u Donbasu.
"Zato sam zamolio da se razmotri mogućnost zajedničkog obraćanja G7 Rusiji sa pozivom da podrži održavanje ovog samita", dodao je Jermak.
Jermak je danas imao sastanak sa ambasadorima "velike sedmorke", Švedske i EU gde je razgovarano o mirnom rešavanju konflikta u Donbasu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala