„Jugoeksportova“ kolekcija kulturno dobro, slike ne mogu iz zemlje

© Foto : Kulturni centar BeogradaPetar Lubarda, „Arabeska na crvenom“, 1961. Iz fonda Kuće Legata
Petar Lubarda, „Arabeska na crvenom“, 1961. Iz fonda Kuće Legata - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Kolekcija od 148 slika koje su pripadale firmi u stečaju „Jugoeksport“ proglašena je za kulturno dobro, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i objasnio da to znači da ta dela moraju ostati u zemlji i ne smeju se prodati pre nego što se ponude Muzeju grada Beograda.
Vesić je na konferenciji za novinare kazao da je Muzej grada Beograda dao depozit stečajnom upravniku za učešće na licitaciji i to kako bi mogli da vide i fotografišu slike, od kojih su neke u jako lošem stanju i zahtevaju ozbiljnu restauraciju i konzervaciju.
Zamenik gradonačelnika ocenio je da je namerno dopušteno da slike propadnu, a neke od njih budu i pocepane, kako bi im se što više spustila cena, da bi mogle u inostranstvu da se prodaju za veliki novac i da na taj način pojedinci zarade.
„Ove slike moraju da ostanu u zemlji“, istakao je Vesić.
Poručio je svima koji su se do sada prijavili za licitaciju, a kojih je prema njegovim saznanjima osam, da ne troše pare bez veze, jer će Grad Beograd naći način da te slike nikada ne budu u privatnim kolekcijama, već u Muzeju.
Poziva Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika i stečajnu upravnicu da otkažu licitaciju i poručuje svima koji su planirali da učestvuju u toj licitaciji da nađu nešto drugo da zarađuju novac.
„Da nama za 10,4 miliona dinara ode iz zemlje 148 slika koje vrede puno više, a koje su u tako lošem stanju u kakvom su ih namerno držali da bi spustili cenu, to je skandalozno“, ocenio je Vesić.
Zamenik gradonačelnika je izrazio očekivanje da će te slike građani moći da vide u rekonstruisanom Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici, za koji kaže da će biti najveći muzej u zemlji.
U ime Grada Beograda, Vesić je poručio, da se prekida praksa iznošenja umetničkih dela iz Srbije, ako je za njih zainteresovana država, odnosno naši muzeji.
Podsetio je da je na stotine umetničkih dela izneto na različite načine iz Srbije u proteklim decenijama i sada se nalaze na aukcijama širom sveta.
U vrednoj zbirci „Jugoeksporta“, koju čine slike, grafike, akvareli i serigrafije, nalaze se dela poznatih umetnika Petra Lubarde, Zore Petrović, Peđe Milosavljevića, Milana Konjovića, Đorđa Andrejevića Kuna, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala