Jermenija će se obratiti za pomoć ODKB zbog situacije na granici sa Azerbejdžanom

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan naložio je ministru spoljnih poslova, ministru odbrane i sekretaru Saveta bezbednosti da započnu konsultacije sa Organizacijom dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) zbog situacije u oblasti Sjunik u Jermeniji koja graniči sa Azerbejdžanom.
„Novonastala situacija u potpunosti odgovara drugoj tački drugog člana Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti, prema kome, u slučaju izbijanja pretnje po bezbednost, stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet  jedne ili nekoliko država-učesnica ili pretnji po međunarodni mir i bezbednost, države-učesnice odmah aktiviraju mehanizam zajedničkih konsultacija s ciljem koordinacije svojih stavova, izrađuju i preduzimaju mere pružanja pomoći takvim državama-učesnicama u cilju eliminisanja pretnje“, rekao je Pašinjan.
On je naložio vršiocu dužnosti ministra spoljnih poslova i vršiocu dužnosti ministra odbrane, sekretaru Saveta bezbednosti da preduzmu mere za početak konsultacija sa ODKB.
Jermensko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom. Pašinjan je rekao da procese koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne bi trebalo smatrati demarkacijom.
„Azerbejdžanske Oružane snage su ponovo pod izgovorom 'tačnog određivanja granica' preduzele novu provokaciju protiv suverene teritorije Jermenije“, saopštila je ranije jermenska vojska.
O situaciji na granici razgovarali su ministri spoljnih poslova Rusije i Jermenije Sergej Lavrov i Ara Ajvazjan.
Stanovnici prigraničnih teritorija u oblasti Sjunik smatraju da razmeštanje novih borbenih položaja azerbejdžanske vojske ugrožavaju njihovu bezbednost
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da će ruski graničari osigurati bezbednost na problematičnim deonicama puta u oblasti Sjunik. Prema sporazumima, oni osiguravaju neometano kretanje na delu puta Goris-David Bek, a takođe osiguravaju bezbednost na delu puta Goris-Kapan koji prolazi kroz problematične teritorije. Pre razmeštanja ruskih graničara Jerevan i Baku su odredili mesta na kojima su raspoređeni privremeni borbeni položaji. Kako je objašnjavalo jermensko Ministarstvo spoljnih poslova, to je bilo neophodno zbog demarkacije dela granice sa Azerbejdžanom nakon što je Baku preuzeo kontrolu nad nizom teritorija koje su ranije bile u sastavu nepriznatog Nagorno-Karabaha, a koje se graniče sa Jermenijom.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala