Imaju li Ameriknaci razloga za strah

© REUTERS / Valentyn OgirenkoDolari
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Potrošačke cene u SAD zabeležile su u aprilu 2021. najveći rast u poslednjih skoro 12 godina.
Do toga je došlo usled eksplozivnog jačanja potražnje u uslovima ograničene ponude, što bi moglo dodatno da raspiri strahovanje na finansijskom tržištu od dužeg perioda veće inflacije.
Američko Ministarstvo za rad je saopštilo danas da je inflacija u aprilu skočila za 0,8 posto na mesečnom nivou, nakon rasta u martu od 0,6 procenata. To je najveći mesečni porast od juna 2009. godine, prenosi Rojters.
Uzlet cena polovnih automobila i kamiona od 10 odsto doprineo je sa preko jednom trećinom povećanju indeksa potrošačkih cena prošlog meseca. Proizvodnja motornih vozila je posustala zbog globalne nestašice poluprovodnika, što je podstaklo potražnju za polovnim automobilima.
Hrana u SAD je poskupela u aprilu za 0,4 procenta, dok su cene benzina pale za 1,4 odsto nakon rasta od 9,1 posto u martu. Međutim, cena benzina će u maju verovatno ponovo ići u vis, jer pumpe širom zemlje već ostaju bez goriva nakon delimičnog zatvaranja cevovoda Kolonijal Pajplajn posle hakerskog napada na tu kompaniju prošlog petka.
Na godišnjem nivou, inflacija je u aprilu porasla za 4,2 procenta, najviše od septembra 2008, što se delom pripisuje i niskoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.
Kada se iz računice izuzmu volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD povećana je prošlog meseca za 0,9 odsto, što je njen najveći mesečni porast od aprila 1982. Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija je skočio za 3,0 procenta, nakon rasta od 1,6 posto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala