Glavni zaštitnik juga Rusije: Crnomorska flota drži na oku nikad veći broj NATO brodova /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMali protivpodmornički brod "Povorino" vojne pomorske baze Crnomorske flote ruske mornarice tokom taktičkih vojnih vežbi
Mali protivpodmornički brod Povorino vojne pomorske baze Crnomorske flote ruske mornarice tokom taktičkih vojnih vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Crnomorska flota Rusije obeležava 238. godišnjicu osnivanja u okolnostima bez presedana - mora da drži na oku nikad veći broj brodova NATO u Crnom moru. Flota je povećala broj plovila i modernizovala naoružanje što, prema rečima vojnih eksperata, omogućava da uspešno blokira sve vrste provokacija u Crnom moru i da bude glavni zaštitnik juga Rusije.
Za skoro dva i po veka postojanja Crnomorska flota je herojski štitila carsku Rusiju u vreme Krimskog rata, Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu, a danas i savremenu Rusiju.

Crnomorska flota obnovljena i ojačana

U sastavu flote danas je više od 100 brodova različite klase i namene, uključujući fregate, desantne brodove, podmornice. Posle remonta u flotu se vratio i glavni brod „Moskva“.
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da se poslednjih godina Crnomorska flota aktivno popunjava modernim naoružanjem i novim ratnim brodovima.
Vojni ekspert Vasilij Dandikin podsetio je da je Crnomorska flota formirana u gradu-heroju Sevastopolju, gde je njena glavna baza. Od Krimskog proleća 2014. do danas, kako kaže ekspert, dosta toga je urađeno na obnovi i jačanju Crnomorske flote.
„Od tog vremena kada je u Crnomorskoj floti bila jedna podmornica, sada imamo formaciju od šest podmornica koje su se dobro pokazale, pogotovo uzimajući u obzir to što imaju krstareće rakete „Kalibar“. Zatim, flota ima i tri potpuno nove fregate sa raketama „Kalibar“ tipa „Admiral Grigorovič“ i male raketne brodove takođe sa ovim krstarećim raketama. Pored toga, tu su i patrolni brodovi tipa „Vasilij Bikov“, koji su se takođe dobro pokazali, kao i morski minolovci nove generacije. Odnosno, spektar naoružanja je veoma velik“, precizira Dandikin za Sputnjik.
Ne treba zaboraviti ni obnovljenu pomorsku avijaciju i formirani vojni korpus na Krimu kog ranije nije bilo, dodao je on, dok su vojne jedinice Crnomorske flote Vazdušnih snaga Rusije, avijacione divizije i divizije PVO takođe naoružane novom tehnikom.
„Ovo omogućava Crnomorskoj floti da kontroliše situaciju na Crnom moru, da blokira sve provokacije od strane Ukrajine i naravno NATO-a na čelu sa Amerikom, koji verovatno smatraju da je to njihovo polje delovanja i neprestanu šalju svoje brodove. Oni jesu ograničeni konvencijom iz Montrea, ali ipak sada, na primer, tamo počinju vazdušne vežbe NATO-a velikih razmera. Tamo će se nalaziti dva britanska broda, jedan holandski, stalni letovi izviđačkih aviona, američke bespilotne letelice, pa čak i B-52 u pratnji ukrajinskih lovaca. Odnosno, situacija je zabrinjavajuća, ali mislim da je Crnomorska flota sada jedna od naših najboljih flota u pogledu naoružanja, zajedno sa Kaspijskom flotilom“, pojasnio je Dandikin.

Nezvani gosti se prate sa obale, iz vazduha i pod vodom

Vojni ekspert podseća da je Crnomorska flota i dalje jezgro operativne formacije na Mediteranu sa sedištem u luci Tartus. Tamo su, kako kaže, stalno prisutni brodovi Crnomorske flote, a podmornice sa „Kalibrima“, i ne samo one, gađale su teroriste u Siriji i pripadnike Islamske Države koja je zabranjena u Rusiji.
„Sada se kontroliše svaka oblast, i pod vodom i u vazduhu naši lovci prate nezvane goste, kao što se nedavno dogodilo kada su francuski „Miraži“ bili iznad Crnog mora. Sa obale takođe postoji kontrola jer su sada trupe primetno ojačane. Reč je o modernim kompleksima „Bal“ i „Bastion“ koji mogu da nanesu nepopravljivu štetu bilo kojim morskim ciljevima“, rekao je on.
Moderni kompleksi mogu da nanesu štetu čak i brodovima velike tonaže, ukoliko dođe do provokacija, a sada su, napomenuo je Dandikin, do novembra ograničene zone za plovidbu ratnih brodova u području Krimskog mosta i poligona Crnomorske flote.
Komandant ruske Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov, čestitajući vojnicima Dan Crnomorske flote, podsetio je na njene slavne pobede i plejadu istaknutih vojskovođa, naglasivši da se upravo u ovoj floti stvarala ruska škola vojno-pomorske veštine. On je naglasio da se Crnomorkska flota intenzivno razvija i da se nastavlja njeno opremanje visokopreciznim oružjem. U bliskoj perspektivi, kako je dodao, obnavljaće se i naoružanje obalske komponente i dalje razvijati i avijacija sa infrastrukturom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala