Direktor Zvezde za Sputnjik: NATO bombe uništile deo crveno-bele istorije!

© AFP 2023 / JACQUES DEMARTHONFK Crvena zvezda šampion Evrope
FK Crvena zvezda šampion Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Fudbalski klub Crvena zvezda 29. maja obeležiće trideset godina od najvećeg uspeha u istoriji kluba i Srbije – osvajanja titule šampiona Evrope – međutim, iz Ljutice Bogdana susreli su se sa ogromnim arhivskim problemom, a za sve su krive NATO bombe, potvrdio je za Sputnjik poslovni direktor crveno-belih Marko Petrović.
Klub sa Marakane otvorio je sopstvenu televiziju, Zvezda TV, pre godinu i po dana i jedan od prvih zadatak bio je da se napravi arhiva kluba, odnosno da se na jedno mesto skupe sve velike utakmice u istoriji Zvezde.
Tada su se iz Ljutice Bogdana susreli sa problemom koji je ove godine posebno aktuealan jer se obeležava trideset godina od osvajanja titule šampiona Evrope u Bariju.
Zvezda je u pohodu na istorijski trofej pobedila Grashoper, Rendžers, Dinamo Drezden, Bajern Minhen i u finalu Marsej posle boljeg izvođenja jedaneasteraca.
U drugoj rundi protivnici bili su im pomenuti Škoti i tu nastaje današnji problem. Kaseta sa snimkom prve utakmice Crvene zvezde i Rendžersa uništena je u bombardovanju zgrade RTS-a tokom NATO agresije 1999. godine.
Ovu nesvakidašnju priču objavio je Srpski telegraf, a za Sputnjik je potvrdio poslovni direktor Crvene zvezde Marko Petrović.
„Kada smo osnovali Zvezda TV, želeli smo da napravimo svoju arhivu i većinu snimaka smo otkupljivali. Kada je došao red na utakmicu sa Rendžersom u kojoj smo slavili 3:0, videli smo da nam ona nedostaje, a onda i saznali da je snimak potpuno izgubljen u NATO bombardovanju 1999. godine, te da samo postoji reportaža u trajanju od 40 minuta“, rekao je Petrović za Sputnjik, te je jasno da je deo crveno-bele istorije uništen tokom NATO agresije.
© AFP 2023 / JACQUES DEMARTHONFudbaleri Crvene zvezde na stadionu u Bariju u finalu Kupa šampiona
Fudbaleri Crvene zvezde na stadionu u Bariju u finalu Kupa šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Fudbaleri Crvene zvezde na stadionu u Bariju u finalu Kupa šampiona
Zvezda je u prvom susretu slavila 3:1, u revanšu je bilo 1:1, te je ukupnim rezultatom 4:1 prošla u četvrtfinale Kupa šampiona.
Petrović otkriva da će aktuelni četvorostruki uzastopni šampion Srbije kontaktirati Rendžers, ali i UEFA.
„Ovih dana ćemo se i zvanično obratiti za pomoć našim sportskim prijateljima iz Glazgova. Verujemo da će nam izaći u susret, ukoliko imaju snimak u arhivi ili ga poseduje nacionalna televizija Škotske. Paralelno isto upit ćemo poslati i na UEFA.“
Poslovni direktor Zvezde potvrdio je da će jubilej biti obeležen na poseban način, ali nije želeo da otkriva i na koji.
„Svakako, u pitanju je veliki jubilej najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala“, kazao je Petrović.
Navijači su veliki deo Zvezdine istorije, decenijama su uz crveno-bele, ali zbog epidemiološke situacije malo je verovatno da će u velikom broju biti prisutni na obeležavanju.
„Trenutno je svakako prioritet svima nama epidemiološka situacija. Moramo biti odgovori prema društvu i našoj zemlji“, zaključio je Petrović.
Podsećamo, Zvezda je obezbedila četvrtu titulu zaredom, a u poslednja dva kola sastaje se sa Bačkom (14.5) i Metalcem (19.5).
Zvanično: Finale Lige šampiona u Portu!
Preminuo bivši trener Crvene zvezde
Prodat i Mesijev dres – 1,1 milion za pomoć malom Gavrilu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala