Američke vlasti: Hakerski napad na naftnu kompaniju nije direktno povezan sa Rusijom

© REUTERS / COLONIAL PIPELINECisterne kompanije "Kolonijal pajplajn" u Nju Džerziju
Cisterne kompanije Kolonijal pajplajn u Nju Džerziju - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država potvrdile su da hakeri koji su napali najveću američku naftnu kompaniju „Kolonijal pajplajn“ nemaju direktne veze sa Rusijom, saopštila je ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm za „Si-En-En“.
„To se nije dogodilo državnom preduzeću. Smatramo da nije bilo direktne veze sa Rusijom, osim toga što ta grupa hakera dolazi iz Istočne Evrope ili Rusije“, istakla je ministarka.
Ipak, kako je dodala, „svi moraju biti maksimalno oprezni“.
„To se dešava bez obzira da li se radi o međunarodnoj ili domaćoj grupi“, istakla je Grenholm.
Američka naftna kompanija  „Kolonijal pajplajn“ saopštila je 12. maja da nastavlja sa normalnim radom nakon skoro nedelju dana zastoja zbog hakerskog napada. Kako je saopštila ministarka Grenholm, „ponovno pokretanje gasovoda je prošlo dobro, što znači da bi sve trebalo da se vrati u normalnu do kraja sedmice“.
Podsetimo, kompanija „Kolonijal pajplajn“ podvrgnuta je sajber-napadu. Kompanija je zbog toga ugasila neke sisteme „kako bi obuzdala pretnju koja je privremeno zaustavila sve operacije povezane sa cevovodom i koje su uticale na neke informacione sisteme“.Televizijska kompanija „Si-En-En“ saopštila je da hakeri koji stoje iza sajber-napada kompaniju možda imaju veze sa Rusijom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da Rusija nema nikakve veze sa sajber napadom na američku kompaniju.
​"Kolonijal pajplajn" dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim delovima SAD.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala