Skupština Crne Gore izglasala zakon o tužilaštvu

© Sputnik / Nebojša PopovićPoslanici u Skupštini Crne Gore.
Poslanici u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su većinom glasova Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu. Za novi Zakon glasali su poslanici parlamentarne većine, njih 41 dok su opozicioni bili odsutni.
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na sjednici parlamenta da se radi o sistemskom zakonu koji može da unaprijedi crnogorski pravni sistem, i da se došlo do rješenja koja su usaglašena sa EU praksom.
On je rekao da je mišljenje Venecijanske komisije (VK), koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji nikakva prepreka da se izmjene Zakona usvoje u parlamentu.
Abazović je kazao da će novi zakon omogućiti da ko god iz Crne Gore ode u Brisel 2022. godine imati da predstavi konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Poslanici crnogorskog parlamenta kasno sinoć završili su raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.
I dok su poslanici vladajuće većine govorili da će usvajanjem novog zakona točak pravde početi da se kreće u pravom smjeru iz opozicije su kazali da izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu parlamentarna većina želi da tužilaštvo stavi pod političku kontrolu sa ciljem da se time targetiraju politički neistomišljenici, kao i da se njima usporava put Crne Gore ka Evropskoj uniji.
Poslanici opozicije su sinoć napustili sjednicu, jer nije prihvaćen njihov predlog da se usvajanje zakona odloži još 20 dana i da i oni učestvuju u predlaganju odabiru tužilaca.
Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da je Predlog zakona o izmjenama i dopuna Zakon o državnom tužilaštvu „ucenjivački zakon“ ili „zakon o opstanku Vlade“.
Kako je istakao, vlast nastavlja da praksom da predlaže zakone koje su suprotni Ustavu i evropskoj praksi.
Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović rekao da u priči oko izmjena Zakona o državnom tužilaštvu nema riječi o uceni, već da se radi o partnerskom odnosu unutar vlasti, ali i prema Venecijanskoj komisiji.
„Problem je što u redovima bivšeg režima ne mogu svi mirno da spavaju i zato se napada ovaj zakon i odgađa usvajanje“, poručio je Bulatović.
On je kazao da, nakon usvajanja zakona, DF poziva na dijalog oko izbora VDT, Sudskog savjeta i oko izbornog zakonodavstva.
„Svi oni lopovluci koji su otkriveni ne bi mogli da budu procesuirani bez ovog zakona“, istakao je Radunović.
Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je istakao je da je usvajanje zakona „važan dan za crnogorsku demokratiju“ i da je ovo „proces oslobađanja tužilaštva, a ne politizacija”.

Šta je suština novih izmjena zakona?

Pošto je Venecijanska komisija poslala poruku da se ne može mijenjati zakon da bi se smijenio specijalni tužilac, vladajuća koalicija je odlučila da promjeni Zakon o tužilaštvu, između ostalog promjenom strukture Tužilačkog savjeta koji bira i razrješava Specijalnog tužioca.
Tako bi, prema Vladinom prijedlogu, u Tužilačkom savjetu bilo 11 članova. Pet bi bili iz reda tužilačke organizacije, pet iz redova „uglednih pravnika" koje bi birala Skupština i jedan predstavnik Vlade, odnosno Ministarstva pravde.
U hipotetičkom slučaju da tužioci misle jedno, a ugledni pravnici koje je izabrala parlamentarna većina drugo vladin predstavnik u Savjetu bi praktično imao „zlatni glas".
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala