Skoro stopostotna efikasnost: Uspeh „Sputnjika Ve“ u San Marinu veći od podataka „Lanseta“

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Primena ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u San Marinu pokazala je da je njena efikasnost blizu 100 odsto, čime je premašila rezultate objavljenih naučnih istraživanja, izjavio je državni sekretar za pitanja zdravstva i socijalna pitanja te zemlje Roberto Čavata.
On je podsetio da je većina vakcinacije u zemlji obavljena uz pomoć „Sputnjika Ve“, čija je primena predmet dva ispitivanja koje su sprovele vlasti San Marina zajedno sa Univerzitetom u Bolonji i Nacinalnog instituta za infektivne bolesti „Lazaro Spalanci“ u Rimu.
Državni sekretar je precizirao da se drugo ispitivanje odnosi na kvalitativnu i kvantitativnu procenu antitela u organizmu nakon vakcinacije.
„Za sada još nemamo određene podatke, ispitivanje je još uvek u toku. Dobijeni pokaci ukazuju na efikasnost vakcine 'Sputnjik Ve' za koju se ispostavilo da je veća od objavljenih podataka istraživanja u časopisu 'Lanset' i objava u drugim poznatim naučnim časopisima. Na taj način vidimo da je tri nedelje nakon primanja druge doze vakcine efikasnost 'Sputnjika Ve' blizu 100 odsto“, izjavio je Čavata na konferenciji za štampu posvećenoj kampanji za vakcinaciju u San Marinu.
Ampule sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
„Sputnjik Ve“ se u San Marinu pokazao odlično: Samo jedan slučaj težih komplikacija
On je izrazio nadu da će kroz dve nedelje broj stanovnika koji će primiti obe doze dostići 60 odsto.
Vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je već u 64 zemalja sa ukupnom populacijom od preko tri milijarde ljudi. Vakcina zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koje je dobila od vladinih regulatora. 
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je ranije Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala