Pobeda kineskog giganta: Pentagon povlači odluku

CC0 / Flickr/Open Grid Scheduler / Prodavnica brenda Šaomi
Prodavnica brenda Šaomi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Američko ministarstvo odbrane ukloniće kineskog tehnološkog giganta „Šaomi“ sa „crne liste“ kompanija koju su proglasile vlasti SAD.
Prema sudskim spisima, Vašington i veliki proizvođač telefona postigli su dogovor kojim se „rešava trenutni nesporazum“. Sporazum je postignut pošto je kineska kompanija podnela tužbu na američkom federalnom nivou, prenosi „Vol strit džurnal“.
Skidanje „Šaomija“ sa crne liste značiće i da je ukinuta zabrana američkim investitorima da investiraju u tu kompaniju.
Prethodno su američko ministarstvo odbrane i Trezor u januaru zabranili Amerikancima da investiraju u tu kompaniju, optužujući „Šaomi“ za bliske veze sa kineskom vojskom i nazivajući je „kineskom komunističkom vojnom kompanijom“.
Odluka je doneta neposredno pred promenu vlasti u SAD, usred zaoštravanja odnosa sa Kinom tokom administracije Donalda Trampa.
Kineska kompanija je odmah u januaru podnela federalnu tužbu, tražeći da bude skinuta sa crne liste.
Sud je u martu odlučio da Pentagon nije potkrepio navode o „Šamiju“ kao „vojnoj kompaniji“ bitnim dokazima, zaključujući da kineski gigant nije pod kontrolom kineske vlade ili bezbednosnih službi. Sudija je u skladu sa tim privremeno blokirao izvršavanje odluke o stavljanju „Šaomija“ na crnu listu, da bi sada bio postignut i konačan sporazum kineske kompanije i Pentagona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala