Palestinski ambasador u Rusiji: Palestina zainteresovana za mir sa Izraelom

© AP Photo / Ariel SchalitSukob Izraela i Palestinaca
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Palestina se zalaže za prekid nasilja u Istočnom Jerusalimu i zainteresovana je za postizanje mira sa Izraelom, izjavio je palestinski ambasador u Moskvi Abdel Hafiz Nofal na onlajn-konferenciji.
„Politika koju sprovodi Izrael nije u skladu sa njegovim interesima, jer je u interesima Izraela postizanje mira sa Palestincima“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, svaka vojna eskalacija može da dovede do povećavanja nasilja, smrti civila, kao i uništenja gradova i sela.
„Stoga se mi zalažemo za prekid nasilja, za to da međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije, sada nastupe odlučno sa tim, kako se više ne bi prolivala krv civila“, izjavio je ambasador Palestine.
Istovremeno, dodao je da je Palestina zahvalna Rusiji na podršci odluka UN o statusu Jerusalima.
„Zalažemo se za to da Istočni Jerusalim postane prestonica palestinske države, a desničarski krugovi Izraela za to da ceo Jerusalim postane glavni grad Izraela. Odbijamo to i u tome nas podržava Rusija i naši drugi prijatelji“, objasnio je.
U ponedeljak uveče eskalirala je situacija na granici između Izraela i palestinskog Pojasa Gaze. Palestinske grupe ispalile su na Izrael više od hiljadu raketa, izraelski raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ presreo je 200. Izrael je izveo napad na Pojas Gaze u kojem je, prema najnovijim podacima, za dva dana ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 10 dece, a 203 osobe su ranjene. U raketnim napadima poginulo je pet Izraelaca, a više od je 200 ranjeno. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala