„Netačno, reč je o svojevrsnom bezobrazluku“: Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest frilensera ispred Skupštine
Protest frilensera ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio danas da su tvrdnje ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o svojevrsnom bezobrazluku.
„Beograd i Priština su potpisali dva različita dokumenta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpisao papir u kome nema Kosova i u kome se ne pominje Kosovo i Priština“, naveo je on.
Naglasio je da je reč o dva potpuno različita dokumenta i dodao da je Vučić potpisao dokument u kojem piše da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori trgovinsko predstavništvo i predstavništvo državnog ministarstva u Jerusalimu do 20. septembra 2020. i da svoju Ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula 2021.
"U dokumentu koji je potpisala Priština, tačnije tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, stoji da se Kosovo i Izrael slažu se da se međusobno priznaju", naveo je Selaković za TV Prva.
Ministar je istakao da je Vučić u Vašigntonu bio izložen, kako je rekao, jezivim pritiscima, ali da im nije podlegao.
"Država Izrael je podlegla pritiscima na koje Vučić nije podlegao", kazao je šef srpske diplomatije.
On je dodao da se nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, Vučić čuo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i rekao mu da ako Izrael ne bude priznao nezavisnost Kosova, Srbija će prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim. 
Poslednja strana Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji na stolu u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2020
Šta piše u sporazumu o saradnji Beograda i Prištine
Podsetimo Vilan je rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.
"Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina nepriznavanja Kosova To je protiv naših interesa u Srbiji", rekao je on.
O tome kako se Izrael uopšte našao u sporazumu Srba i Albanaca sa Kosova i šta to znači za našu zemlju, ali i o ostalim detaljima sporazuma u emisiji „Prorok“ govorio je Dušan Proroković:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala