Među 10 američkih diplomata proteranih iz Rusije i portarolka ambasade SAD

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Amerike u Moskvi
Ambasada Amerike u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Portparolka ambasade SAD u Rusiji Rebeka Ros je potvrdila da je među 10 američkih diplomata koje Moskva proteruje iz zemlje kao recipročnu meru na postupke Vašingtona.
„Da, ja sam na spisku“, odgovorila je ona na pitanje da li je njeno ime na listi proglašenih za persone non grata.
Ranije je neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu inostranih poslova prokomentarisao medijska saopštenja da će portparolka američke ambasade biti proterana iz Rusije, rekavši da se „SAD ponašaju čudno“.
Prema njegovim rečima, američka strana ne pušta u Vašington portparola ruske ambasade zbog čega je ruska misija u SAD primorana da radi bez osobe imenovane za tu funkciju.
Podsetimo, Amerika je 15. marta uvela nove sankcije Rusiji, uključujući proterivanje ruskih diplomata, na šta je Moskva recipročno odgovorila.
Inače, Rebeka Ros nije prva portparolka ambasade Sjedinjenih Američkih Država koju Rusija proteruje iz zemlje. Nakon što su u Solsberiju 4. marta 2018. godine, prema navodima britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, SAD su zadale ruskim diplomatama udarac bez presedana. Proterano je 60 osoba i zatvoren generalni konzulat u Sijetlu. Rusija je odgovorila recepiročno, a među proteranim diplomata bila je i portparolka američkog diplomatskog predstavništva Marija Olson.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala