Amerika postavila rekord po kupovini ruskog sladoleda

© Fotolia / ViktorSladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Potražnja za ruskim sladoledom u Sjedinjenim Američkim Državama pomogla je da se rekordno uveća izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda. Amerikanci su postali najveći svetski potrošači ruskog proizvoda, saopšteno je u federalnom centru „Agroeksport“ Ministarstva poljoprivrede Rusije.
Rusija je u periodu januar-mart 2021. godine povećala izvoz sladoleda u inostranstvo u tonama za 13 procenata, a u novcu to iznosi 1,6 puta. Izvoz proizvoda povećan je za 13 procenata u odnosu na isti period prošle godine, što iznosi 5.600 tona, dok je prihod porastao za 61 procenat na 14 miliona dolara.
Ljubav Amerikanaca prema ruskom sladoledu je bila jača od sankcija, jer su Sjedinjene Američke Države postale svetski lider u kupovini ruskog sladoleda.
Trećina ruskog izvoza sladoleda odlazi u SAD. Isporuke Amerikancima su porasle 3,7 puta i iznose 1.900 tona, u vrednosti od 4,7 miliona dolara. Sladoled se uglavnom isporučuje u čašama, u inostranstvu ga zovu „ruskim čašama“. Među popularnim vrstama je „Lakomka" na štapiću i korneti sa različitim ukusima.
Među vodećim izvoznicima sladoleda je „Korenovska fabrika mlečnih proizvoda", koja je udvostručila isporuke u Sjedinjenim Američkim Državama.
„Sladoled se u toj zemlji mnogo konzumira, posebno u južnim krajevima, kao što su Florida ili Kalifornija. Po našem mišljenju, po kvalitetu naš sladoled je najbolji“, saopštio je „Agroeksportu“ generalni direktor fabrike Igor Moskovcev.
Kriza - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Svet pred velikom krizom: Tri scenarija ruskih eksperata
Ranije je Kina najviše kupovala ruski sladoled. Sada su SAD potisnule Kinu na drugo mesto potrošača ruskog sladoleda. Eksport je u Kini porastao za 43 odsto - do 576 tona, odnosno za 66 odnsto u novcu, što iznosi 2,6 miliona dolara. Kina će možda povratiti prvo mesto, jer su kineske vlasti u martu 2021. godine još jednom proširile spisak ruskih dobavljača sladoleda do 48 preduzeća.
Na trećem mestu je Kazahstan, gde se izvoz smanjio za 57 procenata - na 986 tona. Mongolija je na četvrtom mestu po kupovini ruskog sladoleda, dok je Ukrajina peta.
Rusija je tokom 2021. godine izvozila sladoled u Abhaziju, Azerbejdžan, Jermeniju, Bugarsku, Nemačku, Gruziju, Izrael, Kazahstan i niz drugih zemalja.
Broj zemalja koje uvoze ruski sladoled se u poslednjih pet godina povećao sa 24 na 35. Ruski sladoled se sada izvozi i u Kinu, Švedsku, Dansku, Švajcarsku, Obalu slonovače, Senegal, Kongo i Ujedinjene Arapske Emirate.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala