Lavrov: Zapad piše pravila iza leđa međunarodne zajednice

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Antonio Gutereš u Moskvi
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergeja Lavrov smatra nedopustivim pokušaj zapadnih država da "izrade pravila" iza leđa međunarodne zajednice.
"Smatramo neprihvatljivim i opasnim, kada se iza leđa većine međunarodne zajednice prave neka pravila koja zatim nameću drugima, kao univerzalne norme", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešem.
On je saopštio da je tokom pregovora sa Guterešom potvrdio stav Rusije da su nedopustivi jednostrani pristupi međunarodnoj politici.
"Za Rusiju je jedan od glavnih problema pokušaj zapadnih država da promovišu jednostrane pristupe, zaobilazeći kolektivne mehanizme odlučivanja", rekao je šef ruske diplomatije.
Lavrov je naglasio da se "uvođenjem koncepcije takozvanih pravila nanosi značajna šteta centralnoj koordinacionoj ulozi UN u svetskim poslovima".
"Rusija i dalje podržava delatnost svetske organizacije", izjavio je Lavrov.
Diplomata je nazvao nelegitimnim upotrebu sile, bez odobrenja SB UN i jednostrane ekonomske sankcije. Ministar je naglasio da je Rusija stub međunarodnog pravnog sistema i da je za rešavanje problema potrebno da se čuje glas svake države.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala